Het belang van het bereiken van balans; de werking van magie

balans en de werking van magie foto

Zoals ik eerder al schreef, gaan veel vragen die ik krijg over magie. Een populaire: wat is magie en hoe gebruik je het in je praktijk? Vandaag ga ik proberen het onverklaarbare uit te leggen. Dat is best lastig, dus heb wat geduld als ik lijk af te dwalen…

Mijn dochter zegt altijd dat het ze het raar vindt, moedertaal en vaderland. Ik heb hetzelfde. Land is voor mij grond, aarde en bij uitstek vrouwelijk. Maar ik denk dat het woord vaderland voortkomt uit het idee van land als natie. Naties zijn dan in mijn ogen wel weer typisch een mannending, dus dat zou dan wel weer kloppen. Maar laten we niet al te zeer gaan generaliseren. Zelfs als het land vrouwelijk zou zijn, zonder het mannelijke groeit er nog steeds niet heel veel. Er moet balans zijn.

Magie gaat over beïnvloeden van balans

En daarmee zijn we weer terug bij magie, want dat gaat allemaal over balans. Balans in de mens, in de wereld, in de verhouding tussen de wereld en de aarde en de verhouding tussen de werelden. Magie heeft uiteindelijk alles te maken met het in stand houden of herstellen van de balans. Welke balans dan? Nou, DE balans. Noem iets dat in onbalans kan raken en het heeft invloed op de gesteldheid van alles om die balans heen. Gezondheid, welbevinden, werk-privé, bezit, vermogen om los te laten, gezin, reislust, noem het maar op, ik kan nog wel even doorgaan. Uiteindelijk is iedereen op zoek naar balans, naar het op het juiste niveau brengen van een aspect van het leven.

Weten wat goed is voor jezelf is niet altijd makkelijk

Dat niveau is niet voor iedereen hetzelfde. Toon me twee mensen die exact hetzelfde nodig hebben in het leven en ik zal van verbazing achterover slaan. Het moeilijke met het gebruik van magie is dat een mens niet altijd duidelijk voor ogen heeft waardoor hij of zij echt gediend is. Om balans te krijgen moet je namelijk wel weten wat er uit evenwicht is. Onbalans ontstaat meestal wanneer we ons, al dan niet bewust, verzetten tegen wyrd. Wanneer we het onszelf niet toestaan te leven zoals onze innerlijke wijze weet dat het eigenlijk de bedoeling is. Men vraagt daardoor nog weleens om dingen of gebeurtenissen die niet goed voor diegene zijn. En zelfs met magie ga je dan niet krijgen waar je om vraagt. Magie bedrijven is namelijk feitelijk spelen met het web dat door het lot geweven wordt om verstoorde balansen te herstellen, door draden te herrijgen en zo het weefsel weer te helen.

Het web van ‘te worden’

Op dit moment is het wel jammer dat dit artikel in het Nederlands is, want het Engels heeft een veel bruikbaarder woord  dan ‘lot’ voor dit fenomeen. Het beeld dat we hebben van het woord lot is ondertussen namelijk teveel door het christendom overgenomen en weerspiegelt niet wat ik wil zeggen. Het is te fatalistisch geworden.  In het Engels hebben we het woord ‘wyrd’. Ik gebruikte het zojuist al even. Er was een equivalent in het oud-Nederlands voor dit woord, maar dat is compleet in onbruik geraakt. Het is gerelateerd aan ons woord ‘worden’.

Ik heb het dus over het web van ‘te worden’ of ‘te geschieden’. Ik verwijs je graag naar mijn artikelen over wyrd voor een diepere analyse van het begrip ‘wyrd’. Afijn, wanneer je magie bedrijft beïnvloed je dus het web van ‘te worden’, althans, dat probeer je.

Magie brengt je wat je nodig hebt

Om het web te bespelen, zul je goed moet begrijpen hoe het werkt en hoe je het kan beïnvloeden. Dat is wat ik doe: de draden van het web of het tapijt zo rangschikken of in banen leiden dat er weer een mooi patroon ontstaat. Maar dat kan niet onbeperkt. Om bij het voorbeeld van het weven te blijven: als je patronen tracht te weven die weeffouten opleveren, dan valt er een gat in het tapijt.

Eigenlijk komt het erop neer dat alles wyrd is. Dat je een uitdaging tegenkomt op je pad is wyrd. Dat je bij mij terecht komt om aan die uitdaging te werken is wyrd. Als we het samen oplossen is dat wyrd, maar ook als dat niet lukt. Als wat jij vraagt jou te ver afbrengt van jouw pad kun je op je kop gaan staan, maar dan gebeurt het niet. Zoals je Rolling Stones al zongen: je krijgt niet altijd wat je wilt; je krijgt wat je nodig hebt. Of liever: je krijgt niet altijd wat je denkt te willen, maar je krijgt wat je nodig hebt.

Dat is meteen de reden waarom ik nooit garanties kan geven op mijn magische werk. Soms is iets gewoon echt niet de bedoeling. Dan gebeurt er wat wel de bedoeling is. Magie is geweldig in dat opzicht. Zo brengt vertrouwen in de magische realiteit van het leven je altijd verder op jouw unieke pad.

Magie is geen gemotoriseerde rolstoel, het is een tijdelijke kruk.

Ook verwachten mensen te vaak dat magie iets teweegbrengt waarvoor ze zelf het werk niet willen doen. Als ik een healing sessie doe, kan ik doen wat ik wil, inclusief het bedrijven van magie. Maar als mijn cliënt haar eetgewoonten en levensstijl niet verandert zoals geadviseerd en niet de nodige kruiden gebruikt of handelingen verricht, gaat het niet gebeuren. Nog een voorbeeld: als je op zoek bent naar een nieuwe liefde, is het logisch dat je – naast het op magische wijze uitnodigen van liefde in je leven – ook daadwerkelijk uitgaat en mensen ontmoet.

Magie is dus geen gemotoriseerde rolstoel om je versneld te brengen naar waar je maar wilt zijn. Het is meer een kruk om je te ondersteunen terwijl je het pad bewandelt naar waar je moet zijn. Of raketbrandstof om het weefgetouw des levens die patronen die passen bij het geheel van het kleed sneller in elkaar te laten glijden.