De magie van rituelen en hun belang voor ons alledaagse leven

de magie van alledaagse rituelen foto

We kennen allemaal de beelden van de documentaires: mensen – druïden, wiccans, heksen, etcetera – die al dan niet ingewikkelde procedures doorlopen tijdens wat ze magische rituelen noemen. Tegenwoordig wordt er vaak wat lacherig over gedaan, maar de sceptici vergeten dat, zelfs in het Tijdperk van de Wetenschap, rituelen onmisbaar zijn in ons alledaagse leven. Zonder rituelen zouden we gek worden. Dat is de magie van rituelen: ze zorgen voor structuur in een verder chaotisch bestaan.

Zonder rituelen zou het leven een stuk minder dragelijk zijn voor ons mensen. Ons hoofd, onze ratio zou ons in de weg gaan zitten. Hoe graag de meesten van ons ook willen geloven dat het leven controleerbaar en tot in detail maakbaar is, dat is het niet. Het bestaan is chaotisch en voor ons net zo onvoorspelbaar als een ander dier of een plant. Zodra je dat geaccepteerd hebt, wordt het leven een stuk fijner.

Rituelen helpen je doelgericht te leven

Belangrijk voor die acceptatie is je realiseren dat het nu het enige is waar je enigszins invloed op hebt. Het verleden staat vast en heeft geresulteerd in het nu. De toekomst is er nog niet en gaat onvermijdelijk ontstaan vanuit het nu. Daarom is er niets zo belangrijk als vol aanwezig zijn in dat nu. Intentioneel leven in het huidige moment zorgt ervoor dat je doelgericht de toekomst in beweegt. Rituelen helpen daarbij.

Een ritueel is een opeenvolging van handelingen in een vooraf bepaalde, vaste volgorde, vaak op een vaste plaats, met een bepaald doel. Als een ritueel al lange tijd wordt uitgevoerd is het doel niet altijd duidelijk meer. We hebben echter altijd het gevoel dat de handelingen nodig zijn voor ons welzijn of welbevinden.

Rituelen zijn overal in het alledaagse leven

Rituelen werken als houvast en als communicatiemiddel. Ze bevestigen dat je bent en wat, waar en wanneer je bent. Ze vertellen waar je heen wilt aan alles waar je mee verbonden bent. Dat is waarom rituelen in de essentie magisch van aard zijn. Ze sturen intentie de aarde over.

Als je erop gaat letten zijn rituelen overal. Niet alleen in alle georganiseerde religies, maar ook in het dagelijks leven. Zelfs de wetenschap staat bol van de rituelen. Als je het zo beschouwd bedrijft dus iedereen magie, al zullen veel mensen dit bij hoog en laag ontkennen. Een ritueel verliest en krijgt echter kracht naarmate de beoefenaar er bewuster mee bezig is. Dat is waarom het ritueel van een heks die bij volle bewustzijn intentie uitzendt krachtiger dan dat van iemand die een katholieke kerk binnenkomt en uit automatisme een kruisje slaat.

Alhoewel, krachtiger is misschien niet het juiste woord. Het blijft lastig om een dergelijk mechaniek afdoende in woorden te vatten. De heks weet in ieder geval wat ze naar buiten stuurt, terwijl ‘niet-magische’ mensen misschien onbewust wel dingen de aarde op slingeren waar ze eigenlijk helemaal niet achterstaan. Maar dat waar je aandacht aan geeft – of het nu bewust of onbewust is – groeit. Dan kun je je toch beter bewust zijn van wat je communiceert.

Rituelen brengen en houden magie in je leven

Bewust dagelijks rituelen uitvoeren is een goede manier om magie (terug) in je leven te verwelkomen. Het is de beste manier om je handelen overeen te laten komen met je intentie. Het (her)verbind je meteen met het levensweb. De sleutel ligt in het woord ‘bewust’. Je hebt vast al een flink aantal rituelen waarop je je verlaat, maar die automatismen zijn geworden.

Onderzoeken welke dingen je allemaal in een vaste volgorde en opzet doet, jezelf bevragen over waarom je dat doet en vervolgens houden of afstoten wat jou al dan niet dient in het leven zoals jij dat voor ogen hebt, is een goed begin. De volgende stap is dan om die rituelen die jou niet passen te vervangen door passende rituelen en diegene die je wel passen te versterken door meer bewustzijn in je uitvoering te brengen.

Magie is niet iets dat je aan- en uitzet. Om je volledige, krachtige zelf te zijn is het nodig dat je de magie van het leven vol omarmt. Dat je magie in- en uitademt, dat elke porie van jouw wezen magie uitstraalt en opneemt. Dat vraagt om intentioneel, in het moment zijn. Dagelijkse rituelen zijn onderdeel van een dergelijk leven en tegelijkertijd de weg er naartoe.

Wat persoonlijke voorbeelden van alledaagse rituelen

Om een voorbeeld te geven: elke ochtend, als ik wakker wordt, blijf ik nog een tijdje liggen en rek ik me heel bewust uit om mijn hele lichaam te voelen. Daarna luister ik naar wat er om me heen gebeurd. Ik hoor meestal de duiven, als ik vroeg ben de eksters en omgevingsgeluiden. Ik blijf zo nog wat langer liggen, genietend van het gevoel van het lijf van mijn kat dat zich tegen me aanvlijt. Hij is sowieso heel aanhankelijk, maar extra in de ochtend wanneer hij zich luid spinnend languit tegen me aandrukt.  Vervolgens stap ik uit bed, doe een m’n haar in een band en begin aan mijn vaste serie oefeningen waarbij elke beweging begeleid wordt door een  in- of uitademing. Dan ga ik naar de badkamer, was me, bewust aandacht gevend aan elk onderdeel.

Dit hele gebeuren duurt ongeveer een half uur en doe ik in meditatieve staat. Dat wil zeggen dat ik zoveel mogelijk probeer te zijn en gedachten vriendelijk wegstuur. Ik ben en ik voel. Na dat half uur ben ik klaar om aan mijn werkzame dag te beginnen. Gedurende de hele dag komen regelmatig rituelen terug. Koffie rond twaalven met man en dochter is er zo eentje. Koffie wordt aangezet. Man gaat naar buiten, brengt de kippen hun snack en pakt de eieren. Man geeft eieren aan en neemt honden mee naar buiten. Ik berg de eieren op en neem vervolgens de koffie mee naar buiten. Buiten zijn man en dochter ondertussen bezig met het verzorgen van onze menagerie. Als ik aankom met de koffie gaan we gedrieën zitten en genieten van de koffie.

Krachtig en intentioneel in het hier en nu

Door deze rituelen blijf ik in het nu en hou ik sereniteit in deze mallemolen van een maatschappij. Ze zorgen dat ik bewust en intentioneel leef. Hierdoor voel ik me verbonden met alles om me heen en ben ik in staat het web te zien en voelen, hetgeen weer essentieel is voor een magisch gedreven leven. Op die manier banen deze alledaagse rituelen de weg naar de meer mystieke rituelen die ik uitvoer. Ze maken mij krachtig en effectief en zijn de basis van mijn bestaan als hagetisse en wijze vrouw.

Welke rituelen beïnvloeden jouw leven?