Een eenvoudig recept voor een simpele en doeltreffende hoestsiroop

Een eenvoudig recept voor een simpele en doeltreffende hoestsiroop foto

In de serie over siropen besprak ik hoe je zelf siropen maakt. Vandaag krijg je van mij een eenvoudig recept voor een simpele en doeltreffende hoestsiroop.

Hygiëne is essentieel

Ik hamer er nog een keer op: het is ontzettend belangrijk om te zorgen dat al je materialen schoon en droog zijn en dat je materialen zuiver zijn. Zoals we vorige keer bespraken, is de dosering van een siroop kritiek. Te veel suiker en je krijgt kristallisatie, te weinig suiker en de houdbaarheid wordt gecompromitteerd. In beide gevallen krijg je bederf en is je werk voor niets geweest. Daarom mag er echt nergens een restje vocht inzitten, want dat kan tot een verkeerde verhouding leiden.

Materialen die niet schoon zijn kunnen organismen bevatten die vervolgens aan het fermenteren slaan. Dit klinkt misschien logisch, maar het gaat maar al te vaak fout. Om het risico te spreiden is het beter om je siroop te bewaren in kleinere flesjes, zodat je telkens maar een deel van je bereiding aan de lucht, en daarmee oxidatie, blootstelt.

Essentiële ingrediënten in elk hoestsiroop recept: gedestilleerd water en suiker

Voor het maken van siroop gebruiken we bij voorkeur gedestilleerd water, vanwege bovenstaande redenen. Als het niet anders kan kun je ook ‘gewoon’ water gebruiken. In beide gevallen koken we het voor de zekerheid vlak voordat we het gaan gebruiken.

In ons recept gebruiken we witte suiker en honing, maar alleen witte suiker of bruine suiker of honing kan eventueel ook. Honing heeft extra gezondheidsvoordelen te bieden vandaar dat wij het in dit geval allebei gebruiken.