De Hagetisse’s recept voor voedzame havermoutpap

recept voor voedzame havermoutpap foto

Benodigdheden

Als er iets is wat ik niet snel zat zal worden én daarbij heel gezond is, is het wel mijn recept voor voedzame havermoutpap. Haver zit boordevol voedingsstoffen en biedt tal van gezondheidsvoordelen. In deze post ontdek je waarom haver zo goed voor je is en welke vitamines, mineralen en andere essentiële stoffen het bevat. Hierdoor is haver sowieso al een aanrader als het om voedingswaarde gaat. En mijn recept voor havermoutpap heeft een aantal toevoegingen die het een maaltijd maken waar je behoorlijk lang op kunt draaien!

Waarom is haver gezond?

Haver is een volkoren graan dat rijk is aan voedingsvezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Het bevat bètaglucanen, een oplosbare vezel waar ik zo nog meer over zal vertellen. Daarnaast zorgt haver voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Ook is haver een goede bron van antioxidanten, zoals avenanthramiden. Bovendien is haver van nature glutenvrij en daardoor een uitstekend alternatief voor mensen met een glutenintolerantie, mits verwerkt in een glutenvrije omgeving.

De samenstelling van haver

Haver is bijzonder voedzaam en bevat een breed scala aan essentiële voedingsstoffen:

  • Bètaglucanen: bètaglucanen zijn een type oplosbare vezels die unieke gezondheidsvoordelen bieden. Ze vertragen de opname van koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Daarnaast stimuleren ze de groei van gezonde darmbacteriën en ondersteunen ze het immuunsysteem. Studies tonen aan dat een dagelijkse inname van minstens 3 gram bètaglucanen bijdraagt aan een verlaging van het cholesterolgehalte, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
  • Eiwitten: haver bevat meer eiwitten dan de meeste andere granen, wat bijdraagt aan spierherstel en -opbouw.
  • Vitaminen: haver is een goede bron van B-vitaminen, waaronder vitamine B1 (thiamine) en B5 (pantotheenzuur), die essentieel zijn voor de energieproductie en het zenuwstelsel.
  • Mineralen: haver is rijk aan belangrijke mineralen zoals magnesium (voor spierfunctie en ontspanning), ijzer (voor zuurstoftransport in het bloed), zink (voor immuunfunctie en wondgenezing) en fosfor (voor botgezondheid).
  • Antioxidanten: haver bevat veel antioxidanten. Een daarvan, een nogal bijzondere, is avenanthramide, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen de bloeddruk te verlagen.

Dankzij deze indrukwekkende samenstelling is haver een uitstekende keuze voor iedereen die een gezond voedingspatroon nastreeft!

De oorsprong van mijn recept voor voedzame havermoutpap

Ik kwam op het idee voor dit recept toen wij een winter met de kinderen in Portugal waren, vele jaren geleden. Daar hadden ze zulke lekkere rijstepap in een restaurant waar we weleens kwamen dat ik op een avond de kok om het recept heb gevraagd. De inzichten die ik daardoor kreeg, heb ik losgelaten op mijn tot dan toe redelijk standaard havermoutpap en dat bleek fantastisch te werken.  En nu geef ik mijn recept voor voedzame havermoutpap door aan jullie. Je vindt ‘m hieronder. Meer weten over gezonde voeding? Misschien is De Hagetisse’s Voedingsboek of De Voedingscursus wel iets voor jou!