Soda bread

zelfgemaakt sodabrood soda bread foto

Zoals jullie ongetwijfeld weten, heb ik veel van mijn tijd in Ierland doorgebracht. Nu staat Ierland bekend om haar dramatische landschap, ruige kusten, hartelijke mensen en natuurlijk al de craíc. En dat mis ik allemaal regelmatig. Maar waar ik verder echt naar kan hunkeren, zijn een aantal typische Ierse gerechten. Eentje ervan kan ik gelukkig makkelijk zelf maken. Het is nog zo gepiept ook. Ik heb het dan over soda bread, oftewel sodabrood.

Lekker variëren met soda bread

Dit heerlijke, sappige brood staat in een uur op je tafel te dampen. De textuur is heerlijk zacht, bijna cake-achtig. En ondanks dat er geen suiker aan te pas komt, is het licht zoet, maar niet té, waardoor het ook lekker is met hartige dingen. Of gewoon met een lekkere laag roomboter. Wil je een beetje Ierland proeven? Hieronder vind je mijn recept. Je kunt erop variëren door te experimenteren met de bloem/meel verhouding of er dingen aan toe te voegen zoals zaden, noten en al dan niet gedroogde vruchten.

Sodabrood, smakelijk brood zonder gist dat lekker is bij tal van gerechten

Sodabrood ontleent z’n naam aan de baking soda, ofwel zuiveringszout, dat erin zit. Wanneer je baking soda met iets zuurs – in dit geval karnemelk – mengt, volgt er een reactie waarbij lucht vrijkomt. Je hebt dus geen gist nodig om dit brood te bakken. Wij eten soda bread op allerlei manieren. Gisteren hadden we het gewoon met boter of boter en kaas bij een lekkere groentesoep. Het is ook lekker bij een stoofpot of gewoon op zichzelf met hartig of zoet beleg. Een van mijn favoriete toepassingen is als zoetigheidje, met een laagje boter, fruitbeleg en dan crème fraîche erover.  Ik zou zeggen: leef je uit!