Varens: geneeskrachtig, magisch, eetbaar en… prachtig

Varens: geneeskrachtig, magisch, eetbaar en… prachtig foto

Ik mag erg genieten van de zeeën van varens die je tegenkomt in bossen in gematigde klimaten als de onze. In Ierland wemelde het er helemaal van en zag je vaak een jungle aan varens. In Nederland zijn meer dan 50 verschillende soorten varens te vinden. Varens zijn ontzettend bijzonder en niet alleen omdat ze geneeskrachtig magisch en eetbaar zijn.

Varens zijn de dinosauriërs onder de planten. Ze zijn zo oud dat we zelfs fossielen van  honderden miljoenen jaren geleden gevonden hebben. Ze hebben een bijzondere manier van voortplanten, namelijk met sporen. Als je aan de onderkant van de bladeren kijkt kun je ze zien zitten.

Eetbaarheid van varens

De in Nederland meest voorkomende soorten zijn de adelaarsvaren (Pteris aquilina) en de mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas). De adelaarsvaren is deel eetbaar. De wortelstok wordt eerst gedroogd en kun je dan gekookt of geroosterd eten. Meestal wordt er na het roosteren een poeder van gemalen dat je dan weer samen met meel kunt verwerken tot bijvoorbeeld pasta.

De jonge scheuten, die in het Engels fiddleheads genoemd worden, kun je eten. Verwijder hiervoor de wollige delen en blancheer de scheuten. Leg ze daarna 2 uur in koud water. Hierna kun je ze koken. Voor beiden geldt dat je het in HELE kleine hoeveelheid moet eten, omdat er anders bijwerkingen kunnen optreden.  Hetzelfde geldt voor een aantal andere varensoorten, zoals bijvoorbeeld de struisvaren.

Geneeskracht en magische eigenschappen van varens

De mannetjesvaren is geneeskrachtig en werd vroeger veel tegen parasieten gebruikt, vooral tegen wormen. Je moet echter wel weten wat je doet met deze plant, want er zijn in het verleden wel vergiftigingen voorgevallen. Dit geldt ook voor een andere bekende varensoort, venushaar, dat voor nog veel meer aandoeningen gebruikt, zoals luchtweginfecties en urineweginfecties, werd.

Aan varens worden ook veel magische eigenschappen toegedicht. Zo beschermen ze tegen kwaadwillende entiteiten en betoveringen. Ze brengen geluk in het spel en trekken geld en rijkdom aan. Heeft het al te lang niet geregend? Brandt dan wat varen samen heide om regen aan te trekken.

Wat mij betreft zijn varens daarnaast ook nog eens prachtig om te zien. Zet mij in een bos met weelderig groeiende varens en ik voel me helemaal in m’n element. De aanblik van deze oeroude plant is voor mij voldoende om de beslommeringen van alle dag los te laten en op te gaan in de natuur om me heen. Dat is pas magisch…