Een ritueel voor joel: moedernacht

Een ritueel voor joel: moedernacht foto

Het moge ondertussen duidelijk zijn: joel, midwinter, is een belangrijk punt in het jaar voor ons. Met midwinter bevinden we ons in het donkerst van het jaar. Hierna gaan we langzaam weer naar het licht toe. Joel gaat daarom over de dood van waaruit weer leven komt en over het duister waaruit licht geboren wordt. Elk ritueel dat wij rondom joel hebben heeft linksom of rechtsom dit thema, dus ook die van moedernacht.

De eerste joelnacht, moedernacht

De eerste nacht van joel is moedernacht. Deze nacht vieren wij na zonsondergang op 20 december. Traditioneel begon elke periode van 24 uur namelijk met het donker en niet met het licht, zoals tegenwoordig. Dat is ook wel logisch. Niet voor niets begint zo’n beetje elke scheppingsmythe met donker en chaos en ontstaat er van daaruit pas licht.

Moedernacht is eigenlijk een soort van oud en nieuw voor ons. Deze nacht is gewijd aan de grote oermoeder, die leven en dood in haar hand houdt. Via de duisternis van haar baarmoeder gaan we weer naar een nieuwe periode van leven. We doen dit bij voorkeur zonder dat oude kwesties ons nog in hun greep hebben. Daarom staat moedernacht bij ons in het teken van loslaten zodat we met een schone lei deze periode van bezinning, de tijd tussen de tijden die joel is, in gaan.

Log in om te lezen hoe wij moedernacht vieren…

P.S. nog op zoek naar een leuk joelcadeautje? Wat dacht je van een Hagetisse lidmaatschap… bergen informatie over planten, remedies, geneeskunde en magie. Kijk hier voor meer info.