Runen gebruiken; eeuwenoude symbolen laten spreken

Runen gebruiken; eeuwenoude symbolen laten spreken foto

Het gebruiken van runen kan verschillende dingen inhouden. Er mensen die ze gebruiken als orakel, door ze te gooien. Er zijn mensen die ze schrijven. En je kunt er nog veel meer mee doen. Het gooien van de runen betekent meestal divineren door het gooien van een set stenen of stukken hout met daarop gegraveerde runen. Maar runen zijn geen taal op zich. Het is een manier om letters te schrijven, een alfabet, net als het Romeinse alfabet dat we tegenwoordig gebruiken, of het Griekse alfabet. Runen zijn erg hoekig omdat ze meestal in steen of hout zijn gekrast en het is moeilijk dat te doen en daarbij ronde letters te maken.

Je zou runen dus in feite kunnen gebruiken om een ​​gewoon, niet-magisch bericht te schrijven. Het is de betekenis en intentie erachter die ze magisch maakt als ik ze gebruik. Ik gebruik ze zowel voor divinatie als voor andere doeleinden, zoals het uitvoeren van rituelen.

Odin ontving de runen van Mímir

Wat maakt runen gebruiken nu zo geschikt voor magisch werk en hekserij? Volgens de Noorse mythologie kreeg Odin de runen zelf van Mímir na een behoorlijke beproeving. Hij hing negen dagen ondersteboven aan een boom – of liever dé boom, Yggdrasil – zonder voedsel voordat hij de staat bereikte waarin hij het waard was om de runen te ontvangen. Het woord ‘rune’ betekent letterlijk mysterie. Men zou daarom kunnen zeggen dat Odin in een diepe trance raakte door zichzelf voedsel en zintuiglijke stabiliteit te ontzeggen om vervolgens kennis te krijgen van de mysteries van het leven.

Hoewel ik niet in goden geloof en geen pantheon of enige traditie volg die goden gebruikt, gebruik ik wel runen. Als het op mythologie aankomt, is de Noorse traditie het meest vertrouwd voor mij en runen hebben me altijd aangesproken.

Wat maakt het gebruik van runen zo krachtig?

Elk van de runen vertegenwoordigt een geluid, zoals alle alfabetten. Maar ze dragen ook een woord met zich mee. Het is dat woord en alle kracht die dat woord vertegenwoordigt, waardoor ze zo nuttig zijn voor mijn vak. Bij spreuken zijn ze handig, want met één symbool kerf je, verbrand je of gooi je een wereld van betekenis. Bij divinatie brengen deze letters een schat aan betekenis over en elke combinatie van runen vertelt me een uitgebreid verhaal.

Log in om meer over de oudere futhark te lezen