Wat is wijsheid: natuurgeneeskunde, oftewel alternatieve geneeskunde, of reguliere geneeskunde?

Wat is wijsheid: natuurgeneeskunde, oftewel alternatieve geneeskunde, of reguliere geneeskunde? foto

Ik hou me bezig met natuurgeneeskunde, hetgeen ook wel als alternatieve geneeskunde wordt aangeduid. Vreemd benaming als je het mij vraagt, want natuurgeneeskunde bestaat al veel langer. Wat mij betreft is reguliere geneeskunde dus alternatief en kunnen we het beter moderne geneeskunde noemen. Maar dit terzijde. Mensen vragen mij vaak wat wijsheid is. Kiezen voor natuurgeneeskunde, aka alternatieve geneeskunde? Of toch liever reguliere geneeskunde? In dit artikel vind je mijn antwoord op deze vraag.

Alternatieve geneeskunde of reguliere geneeskunde is de vraag

Wat mij betreft kun je beter een andere vraag stellen. Die betere vraag is wanneer je voor reguliere geneeskunde kiest en wanneer voor alternatieve geneeskunde. Voor mij is het niet het één of het ander. Ik kies soms voor het één en soms voor het ander. Persoonlijk ben ik namelijk heel blij met dat beiden bestaan. Ik ken heel wat mensen die waarschijnlijk dood zouden zijn als onze moderne geneeskunde niet had bestaan, waaronder m’n zus en haar kind.

Recentelijk zag ik nog hoe geweldig het is dat we tegenwoordig ook moderne geneeskunde hebben. Mijn echtgenoot bleek namelijk een blindedarmontsteking te hebben. Tegen de tijd dat ze hem opereerden bleek het ding al geknapt en stroomde zijn buikholte vol met rommel. Dankzij de operatie en de daarop volgende behandeling met onder andere antibiotica heb ik hem weer mee naar huis kunnen nemen. Terwijl ik dit schrijf fietst hij ergens in de Friese polders.

Waarom ik voor moderne geneeskunde kies

Voor acute, levensbedreigende gezondheidsproblemen kies ik daarom zonder twijfel voor reguliere geneeskunde. Voor andere gevallen hangt het af van de situatie. Een wond, een keer misselijk of hoofdpijn? Dat kan ik meestal prima zelf oplossen met traditionele geneeskunde. Gaat het om een heupkom die weggesleten is? Door middel van een heupoperatie kun je je waarschijnlijk weer jaren normaal voortbewegen. Dat lijkt me een mooi vooruitzicht. Een botbreuk? Fijn dat de eerste hulp bestaat.

Zo zijn er tal van scenario’s te bedenken waarin ik zonder enige aarzeling voor moderne geneeskunde zou kiezen. Het wordt anders als het om chronische gezondheidsproblemen gaat. Reguliere geneeskunde gaat in het geval van chronische ziektes vaak niet dieper dan het beestje een naampje geven en de symptomen bestrijden. Een chronische aandoening wordt zelden opgelost in het ziekenhuis.

Waarom ik voor natuurgeneeskunde kies

Een chronische ziekte behandel ik daarom bij voorkeur met een alternatieve geneeswijze. Dat is zelden eenvoudig. Niet zo vreemd natuurlijk wanneer je bedenkt dat zo’n chronische aandoening niet zomaar ontstaat. Daar is vaak een heel proces van jaren, soms zelfs decennia of generaties aan vooraf gegaan. Een holistische aanpak is daarom wat mij betreft de beste manier om een langdurige ziekte aan te pakken.

Dat wil zeggen dat we heel veel facetten aanpakken om tot een oplossing te komen. Denk aan voeding, leefstijl, traumaverwerking, spiritueel werk, kruidengeneeskunde, om wat aspecten te noemen. Ik gebruik vaak planten, maar die vormen zelden de oplossing an sich. Ze bestrijden symptomen en doorbreken cirkels, waardoor iemand weer energie krijgt om aan een oplossing te werken. Dit doen ze meestal zonder rottige bijwerkingen, iets dat je van de meeste reguliere medicijnen niet kunt zeggen.

Kortom, mij zal je nooit de moderne geneeskunde horen afwijzen. We mogen dankbaar zijn voor de mogelijkheden die deze biedt. Ik sta versteld van wat we tegenwoordig allemaal kunnen. De reguliere geneeskunde staat echter regelmatig machteloos tegen chronische ziekte en daar krijgen we in onze moderne maatschappij steeds vaker mee te maken. Het mooiste van onze huidige tijd is daarom dat we daarbij nog steeds natuurgeneeskunde hebben. Waarom zouden we geen gebruik maken van beiden?