Een kijkje in ons magische verleden

Een kijkje in ons magische verleden foto

Het leuke van met een manuscript bezig zijn is dat je de boel weer eens op een andere manier bekijkt. Zo zie ik bijvoorbeeld duidelijke patronen in de magische toepassingen. Die patronen zijn erg interessant, want ze vertellen me van alles over wat onze voorouders bezig hield. Op die manier krijg ik een kijkje in het magische verleden.

Liefde en libido

Er zijn bijvoorbeeld een enorm aantal magische manieren om liefde aan te trekken en een stuk minder om de liefde goed te houden. Kwam dat omdat scheiden eeuwen geleden sowieso niet echt een ding was? Seks was duidelijk wel iets waar men zich mee bezig hield; de manieren om een laag libido op te krikken waren ruimschoots voorhanden. Een te hoog libido bleek een minder groot probleem te zijn.

Wie is er bang voor de boze heks?

Blijkbaar voelde men zich daarnaast nogal vaak onveilig. De manieren om jezelf tegen van alles te beschermen zijn legio. Het meest leek men echter bang van magie.  Veruit de meeste planten hadden wel iets van een werking tegen kwade toverij. Een goede tweede vormt bescherming tegen entiteiten en geesten en dergelijke, gevolgd door bescherming tegen ziekte en bescherming van eigendommen. Ik denk niet dat onze voorouders over het algemeen veel reisden want slechts een enkele plant kan je daarbij helpen.

Een andere populaire magische toepassing is divinatie. Eigenlijk vind ik dat wel logisch. Als je zo bang bent voor van alles en nog wat – tegen angst hadden ze ook vele magische middelen –  kun je maar beter zorgen dat je inzicht krijgt in wat komen gaat. Het algehele beeld dat ik krijg is dat we op veel gebieden niet veel zijn veranderd door de tijd heen. Onze voorouders waren net mensen…