Simpele maar oh zo lekkere, zelfgemaakte hummus

kikkererwten foto ter illustratie van hummus recept

Hummus, oftewel houmous, is een heerlijk gerecht dat je in een handomdraai klaarmaakt. Tenminste, als je kikkererwten bij de hand hebt die al bereid zijn. Eventueel kun je reeds gekookte kikkererwten kopen. Koop ze dan wel het liefst in glas om het risico op hormoonverstorende stoffen te vermijden. Gebruik je gedroogde erwten? Die wegen, eenmaal geweekt en gekookt, ongeveerd 3,5 keer zoveel als hun gedroogde gewicht. Voor dit recept voor zelfgemaakte hummus heb je dus ongeveer 90 gram gedroogde kikkererwten nodig. In dat geval is de bereidingstijd wel een stuk langer.

De gezondheidsvoordelen van zelfgemaakte hummus

Hummus is niet alleen heel lekker, maar ook gezond! Het bevat veel eiwitten en past zelfs in een vegan dieet. Het is daarnaast vezelrijk en bevat een flink arsenaal aan vitamines en mineralen. Eet jij momenteel geen peulvruchten? Dan kun je dit gerecht beter laten staan, want kikkererwten, het hoofdbestanddeel van humus, zijn peulvruchten. Je leert over redenen om peulvruchten te vermijden in mijn Voedingsboek. Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Ik zal binnenkort delen hoe je dat zelf maakt. Gelukkig is het tegenwoordig heel makkelijk om een goede, pure tahin in de winkel te kopen. Mijn favoriete tahin is die van Horizon. Hummus kun je trouwens prima invriezen. Je kunt deze lekkernij daarom in grotere hoeveelheden maken om vervolgens porties in te vriezen. Op die manier heb je het altijd snel bij de hand!