Trance en trancereizen als hulpmiddel tijdens schaduwwerk

trance in schaduwwerk, de grot van het onbewuste betreden

Trance is een staat van bewustzijn die ergens tussen ons normale bewustzijn en slaap in zit. Een trancestaat kan variëren van licht tot diep. In deze staat heb je toegang tot het onbewuste. Je bent minder gevoelig voor prikkels van buitenaf en gevoeliger voor suggesties die jouw onderbewuste aanspreken. Doordat je toegang hebt tot je onderbewuste zijn trance in het algemeen en trancereizen in het bijzonder een uitstekend hulpmiddel om te gebruiken tijdens schaduwwerk. Dit is niet het enige waarvoor je het kunt gebruiken. Ik gebruik trance bijvoorbeeld ook binnen mijn wijzevrouwenpraktijk of bijvoorbeeld gewoon bij dagelijkse bezigheden waarbij ik vanuit mijn onderbuik te werk ga.

Hoe trancewerk kan leiden tot een betere gezondheid

Zoals ik eerder schreef doe ik regelmatig aan schaduwwerk, onder andere om te onderzoeken of onbewuste patronen en denkbeelden mij al dan niet dienen. En ik ben daarin vast niet de enige wise woman of heks. Ik denk dat ik voor vele andere mensen die dit pad bewandelen spreek wanneer ik zeg dat kritisch zelfonderzoek met groei en heling tot doel een integraal deel van onze praktijk en ons leven is. Ik durf zelfs te beweren dat dergelijk zelfonderzoek uiteindelijk de sleutel is tot het oplossen van chronische ziekte of in ieder geval verbeteren van gezondheid en welzijn. Daarmee heeft het altijd een belangrijke rol gehad in mijn praktijk als holistisch geneeskundige.

Jij beslist wat je meeneemt tijdens jouw reis door het leven

Je kunt bij zelfonderzoek wel je bewuste gebruiken, maar daarmee is maar een klein deel van jouw bagage te bereiken. Ik zie bagage daarbij trouwens niet noodzakelijkerwijs als iets negatiefs. Immers, als je je leven ziet als een grote reis, dan is het wel handig om dingen die je echt nodig hebt mee te nemen. Maar om nu ook twee weken aan aardappelen en brood mee te gaan slepen, is misschien niet zo praktisch.

Om deze metafoor door te trekken: het mooie van bagage is dat jij beslist wat je nodig hebt op reis. Zo heb ik een overtuiging waar ik me ondertussen bewust van ben die mijn leven niet per se makkelijker maakt, maar waar ik niet vanaf wil. Dat is mijn rechtvaardigheidsgevoel. Dat gevoel toelaten en volgen beïnvloedt mijn levenskeuzes, maar het geeft tegelijkertijd waarde aan mijn leven. Ik hoop de wereld iets mooier achter te laten dan ik ‘m gevonden heb, in ieder geval in mijn nabije omgeving. Maar ik heb door de tijd heen zeker genoeg vijfkilozakken aardappelen achter me gelaten om steeds lichter door het leven te gaan.

Hoe trance en trancereizen je kunnen helpen tijdens schaduwwerk

Zoals gezegd brengt trance je in een staat van bewustzijn waarin je toegang hebt tot je onderbewuste. Je onderbewuste is waar je alles wat jou beïnvloedt maar niet bewust van bent terugvindt. Het kan daar zitten omdat het dingen uit je hele vroege jeugd zijn, gewoon van voor de tijd dat je herinneringen in je bewuste kon opslaan. Verder het kan zijn dat het daar beland is, omdat het er niet mocht zijn om welke reden dan ook. Er kan daarnaast van alles zitten dat helemaal niet van jou is, programmeringen van voorgaande generaties, maar ook vanuit de maatschappij om je heen. Je onderbewuste herbergt vele malen meer dan je bewuste. Zie het als een ijsberg. Je bewuste is dat topje dat boven het water uitdrijft, terwijl je onderbewuste die enorme ijsmassa onder water vormt.

Ervan uitgaand dat schaduwwerk het onderzoeken en omarmen van jouw schaduwkant is, dat jouw schaduwkant die dingen van jou herbergt die afgewezen en/of verdrongen zijn én dat juist die dingen die jou onbewust beïnvloeden grote impact kunnen hebben, zul je begrijpen dat je met trancewerk een geweldig gereedschap in handen hebt. De vormen die ik het meeste gebruik tijdens schaduwwerk zijn de lichte trance en de trancereis, waarmee ik dieper ga.

Tijdens trancereizen kun je leren waar bepaald gedrag vandaan komt

De lichte trance komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer ik tarot gebruik om inzichten te verwerven. Wanneer ik tegen iets concreets aanloop, gedrag dat me in de weg zit bijvoorbeeld, is een trancereis geschikter. Ik ga dan dieper in trance en verplaats me naar een alternatieve realiteit waar ik inzicht krijg over de oorsprong van het gedrag. Vaak ontmoet ik daar een van mijn vaste helpers die me iets laat ervaren. Wat dat is, varieert, afhankelijk van wat het is. Soms krijg ik een symbool in m’n handen gedrukt, maar het kan ook zijn dat ik een gebeurtenis te zien krijg. Vervolgens ga ik daarmee aan de slag.

Soms maak ik een trancereis omdat ik gewoon wil ontspannen of omdat ik gewoonweg wil leren wat me aangereikt wordt. Wanneer ik echt diepga, heb ik regelmatig prachtige transcendente ervaringen. Wat ik tijdens deze diepteduiken meekrijg, is niet echt in woorden te vatten en eerlijk gezegd denk ik ook niet dat dat de bedoeling is. Het zou alleen maar afdoen aan de impact van een dergelijke trip.

Trancewerk is iets wat iedereen met een beetje oefening kan. Wat het ietwat ingewikkelder maakt, is dat iedereen weer net een andere gebruiksaanwijzing heeft als het om in trance komen gaat. Gelukkig zijn er wel wat algemene tips en trucs waarmee je jouw manier kunt ontdekken. Daar ga ik het in een ander blog over hebben.