De basis voor een gezond leven, deel 1: introductie

De basis voor een gezond leven, deel 1: introductie foto

Als hagetisse ontvang ik veel mensen die problemen hebben met hun gezondheid. Vaak gaat het om chronische ziektes waarvoor diegene in de reguliere geneeskunde geen afdoende oplossing heeft gevonden. Ik benader elk probleem holistisch, dus ook ziektes. Als je op zoek bent naar een pilletje dat in één keer slikken je problemen oplost, ben je bij mij aan verkeerde adres. Dat is niet hoe je in de situatie waar je uit wilt beland bent, dus zo kun je het ook niet oplossen.

Het is logischer dat we gaan graven in je omstandigheden en je verleden om uit te vinden hoe iets zo gekomen is. Immers, om te weten hoe je iets kunt veranderen moet je weten hoe het ontstaan is. En vaker wel dan niet is een verkeerde voeding en leefstijl onderdeel van de oplossing.

Je lichaam is een tempel

Bovenstaande is een bijbelse tekst maar is een waarheid die niet uitgevonden is door de christenen. Onze voorouders wisten vanaf het begin van hun menszijn dat het belangrijk was om goed voor jezelf te zorgen. Juist in een wereld waarin het zo afgelopen kon zijn, leerde je de rol van je lichaam waarderen. In onze tegenwoordige wereld wordt vooral onze verstandelijke vermogens op waarde geschat. Het lichaam is daar ondergeschikt aan.

Ons lichaam zien we vaak als iets om te verbouwen, te vormen naar vaak onrealistische ideaalbeelden. We waarderen het niet zoals het is en doen het onnatuurlijke dingen aan om het vooral anders te laten zijn dan het is. Daardoor weten we niet meer wat we zelf echt nodig hebben en eerbiedigen we ons lichaam niet zoals het verdient.

Quick fixes bestaan niet

Een gezonde geest in een gezond lichaam is nog zo’n gevleugelde uitspraak, die we allemaal kennen maar weinig mee doen. In plaats van terug te keren in ons lichaam als de ongezonde, van de natuur afgesneden maatschappij ons te veel wordt, blijven we vaak doorrennen en verlaten we ons op de quick fixes die diezelfde maatschappij ons biedt. Om echt en duurzaam gezond te zijn is het belangrijk om die vicieuze cirkel te doorbreken.

In mijn praktijk help ik mensen dat te doen: de vicieuze cirkel waarin ze ronddraaien doorbreken. Aangezien voeding en leefstijl hier in geval van chronische aandoeningen vaak een belangrijk onderdeel is, heb ik getracht op deze website een serie blogs te wijden aan hoe dat er dan uitziet, gezonde voeding en leefstijl. Een verandering op deze vlakken is namelijk meteen één van de snelste en eenvoudigste manier om gezondheidswinst te behalen.

Deze serie is bedoeld om je handvaten te geven als je eens wilt kijken of jouw voeding en leefstijl wel zo gezond zijn voor jou. Uiteindelijk is het namelijk het allerbelangrijkste dat jij leert goed naar je lichaam te luisteren om te bepalen wat het nodig heeft. Daarvoor is het nodig dat je goed in contact komt met je oorspronkelijk natuur en je intuïtie weer optimaal leert gebruiken.

Meer over dit onderwerp in de volgende aflevering…