Deel uitmaken van Wyrd zelf

Deel uitmaken van Wyrd zelf foto

Zoals degenen die al langer met mij meelopen waarschijnlijk wel weten, ben ik een wyrd walker. Op mijn website heb ik al veel geschreven over wyrd en diens werking, en dan vooral over wyrd als de drijvende kracht achter dit ingewikkelde web of tapijt dat we leven noemen. Vandaag wil ik wat aandacht geven aan het feit dat wyrd niet iets is wat ons slechts overkomt. We maken zelf onvermijdelijk deel uit van wyrd, net als al die andere wezens om ons heen.

Het lot is niet wyrd is niet het lot

Veel religies hebben een concept van het lot of een soort actie-reactie dynamiek. Mijn belangrijkste reden om consequent het woord wyrd te gebruiken wanneer ik probeer mijn spirituele praktijk uit te leggen, is dat er tenminste twee dingen zijn waardoor wyrd enorm verschilt van hoe het lot vaak wordt begrepen.

Ten eerste is er de voorbestemming die inherent is aan het woord lot. Wyrd is niet synoniem met dat wat vooraf bepaald is. Het betekent meer zoiets als dat wat aan het worden is. Wyrd staat niet vast, het is vloeibaar. Het patroon is gelegd, maar het weven is een werk in uitvoering. We kunnen niet weten hoe het eindresultaat eruit zal zien.

Wij zijn net zo goed een deel van wyrd als wyrd een deel van ons is

Ten tweede wordt het lot gezien als iets wat ons wordt opgelegd door een externe kracht, of meerdere krachten zelfs. Wyrd wordt bestuurd door ons, door mensen, dieren, planten en andere levensvormen. Door de lucht, het water, het vuur en de aarde. Door alles dat wordt bestuurd door energie, wat eigenlijk alles ooit is. Wyrd overkomt ons niet, we maken er deel van uit. Net als je hond of kat of de grond waarop je loopt.

Als je erover nadenkt, is dit logisch. Het is iets waar je dagelijks mee wordt geconfronteerd. Je gaat niet naar buiten vanwege de regen – momenteel misschien een onlogisch voorbeeld voor velen van jullie, hartje zomer, maar vergeet niet dat ik in Ierland woon terwijl ik dit schrijf – en als gevolg daarvan gebeuren er dingen of ze gebeuren juist niet. Dat zet vervolgens ook weer een hele cascade van dingen die wel of niet gebeuren in gang.

De werking van wyrd voelen geeft vertrouwen

En, zoals ik in eerdere blogs heb besproken, terwijl het misschien lijkt alsof alles afhangt van de keuzes die we maken, is dat niet zo. Omdat we eigenlijk geen keuzes maken. We denken van wel, maar in werkelijkheid zullen alle omstandigheden die tot een bepaald punt hebben geleid ervoor zorgen dat we de enige optie kiezen die we echt hebben. Zelfs als het gaat om het al dan niet gebruiken van magie, of je nu wel of niet contact met mij of iemand anders opneemt, dat moest gewoon worden.

Echt en compleet de werking van wyrd voelen, diep in je botten weten dat dit is hoe het leven in elkaar steekt, maakt het gemakkelijk om erop te vertrouwen dat alles is zoals het zou moeten zijn. Het maakt het leven net zo opwindend als het oversteken van de Atlantische Oceaan op een zeilboot met een stevige wind in je zeilen.