Je slimme lijf: waarom luisteren naar je lichaam loont

waarom luisteren naar je lichaam loont foto

Ik zit vandaag achter mijn computer met een herstellende bovenlip. Dat zit zo. Ooit heb ik een koortslip opgelopen, net als zeker een derde van de mensheid. Normaal merk ik daar niets van. Maar soms dus wel. Dit gebeurt vooral in buitengewoon stressvolle tijden. Meestal lukt het me aardig om mijn stressniveaus binnen de perken te houden. Ik luister dan ook over het algemeen goed naar mezelf. Maar soms lukt dat niet. Soms gebeurt er zoveel tegelijk dat de emmer overloopt. En dat was nu het geval.

Zoals ik eerder schreef, is er nogal veel gebeurd de laatste tijd. Binnen een jaar overleden mijn hond, een hele goede vriendin en mijn schoonmoeder. Daarnaast moesten we drie keer verhuizen, waarvan twee keer zonder zicht op een vaste plek en de laatste keer naar een ander land. En mijn boek kwam uit. De boeken van de voorverkoop, die ik zou signeren, haalde ik op terwijl we ondertussen via een WhatsApp groep de begrafenis van de laatste aan het regelen waren. Best heftige tijden.

Wat er gebeurt als je niet luistert naar je lichaam

Voordat ik wist dat ik zou gaan emigreren had ik al afgesproken dat ik op de Witch Orleans Market zou staan en het eindritueel zou doen. Natuurlijk vond ik het leuk om mijn lezers in het echt te ontmoeten, maar het betekende wel dat ik binnen twee maanden na vertrek weer onderweg moest. En er was een ingewikkeld proces mee gemoeid. De boeken en kalenders moesten immers op de een of andere manier op de Veluwe terechtkomen, net als allerlei promotiemateriaal en ikzelf natuurlijk. Vooraf wist ik al dat dit eigenlijk geen goed idee was. Ik voelde een enorme spanning in mijn lijf als ik zelfs maar dacht aan de aanstaande reis. Daarbij sliep ik slecht en droomde ik heftig. Ik had duidelijk behoefte aan rust en zat eigenlijk wel best, daar in mijn stille hoekje van Ierland.

Maar ja, afzeggen was niet echt een optie. Afspraak is afspraak. Dus ging ik weer in de actiemodus en reisde ik tegen beter weten in af naar Nederland. Dat heb ik geweten. De markt was een groot succes, maar daarna donderde ik ook flink in elkaar. En kondigde zich deze koortslip aan. Ondertussen ben ik alweer even thuis, maar ik voel me vandaag voor het eerst weer een beetje mens. En weet één ding zeker: voorlopig blijf ik lekker thuis.

Soms heeft niet luisteren naar je lijf grote gevolgen

De moraal van dit verhaal? Je lijf geeft het aan als je te ver gaat en je onderbuik is heel goed in staat grenzen aan te geven. Luisteren is dan een goed idee. Dat dit niet altijd makkelijk is, weet ik maar al te goed. Bovenstaand verhaal geeft dit op kleine schaal weer; momenteel heb ik slechts een koortslip. Ik neem nu mijn rust, waardoor alles wel weer goed komt.

Maar ik heb veel verdergaande signalen van mijn lichaam gehad in mijn leven en heb ervaren wat er gebeurt als je die stelselmatig negeert. Het gevolg was dat ik een groot deel van mijn leven een chronische ziekte heb gehad. Ik had astma en gebruikte dagelijks medicijnen, waaronder een aantal hele akelige. Soms hielpen zelfs die niet en kwam ik op bed te liggen met longontstekingen – en daar weer heftige medicijnen tegen.

Het is nooit te laat om naar dat slimme lijf te gaan luisteren

Ondertussen ben ik hier alweer heel lang vanaf, maar dat lukte me pas toen ik me realiseerde hoe slim mijn lijf eigenlijk was. Toen ik inzag dat mijn lichaam me al die tijd al probeerde te vertellen dat hoe ik leefde niet goed voor me was. En toen ik daarnaar ging luisteren en mijn leven op de schop deed. Ik wil hiermee niet zeggen dat een chronische ziekte makkelijk aan te pakken is. Of dat elke ziekte op te lossen is. Daarvoor zijn de oorzaken en omstandigheden soms te gecompliceerd.

In mijn geval is het weg, maar het was niet eenvoudig. Het vergde het vele aanpassingen, waarvan sommige niet bepaald simpel of vanzelfsprekend waren. Ik had het zeker niet gekund zonder de steun van mijn omgeving. Het was daarnaast een langdurig proces, maar het was het meer dan waard. En alles begon met het luisteren naar mijn lichaam. Mijn slimme lijf…