De basis voor een gezond leven, deel 8: de wereld die nooit uit gaat

De basis voor een gezond leven, deel 8: de wereld die nooit uit gaat foto

Eén ding is belangrijk om je te realiseren voor je bepaalt hoe jouw wereld eruit zou moeten zien. Jouw lichaam en geest zijn een eenheid. Als het slecht gaat met je lijf gaat het mentaal ook slecht met jou en andersom. Zelfs in de reguliere geneeskunde staan ze daar ondertussen achter. Er is dus niet zoiets als goed voor je lichaam zorgen, terwijl je jouw geestelijk welbevinden verwaarloost.

Waarom ik dat zo expliciet zeg? Omdat veel mensen tegenwoordig schijnen te denken dat je straffeloos jezelf weg kunt cijferen als je maar dagelijks een salade eet en een rondje holt.

De druk om altijd beschikbaar te zijn wordt steeds groter

We leven in een wereld die nooit uitgaat. Velen van ons werken veertig uur per week buiten de deur, maar wanneer we klaar zijn met werken stopt het meestal nog niet. In onze vrije tijd is er geen rust. We worden gebombardeerd met mailtjes, appjes en allerlei andere digitale prikkels, die ervoor zorgen dat ons hoofd de hele dag op volle toeren draait. Meer over wat dat met onze samenleving in zijn geheel doet, zal ik in een ander blog bespreken. Nu gaan we het even over de mens als individu hebben.

De druk om altijd beschikbaar te zijn kan ontzettend groot zijn. Groene vinkjes op Whatsapp laten jou zien of de geadresseerde jouw appje al gelezen heeft. Andersom is dat net zo en dat vergroot de neiging om overal meteen op te reageren. Het overgrote deel van de bevolking heeft tegenwoordig een smartphone met continue internetverbinding waarop alles binnenkomt: e-mails, sms, Whatsapp, pushmeldingen van social media apps en al die andere bedrijven die er een kunst van hebben gemaakt om jou continu bij de kladden te houden.

Als je ernaar vraagt blijkt dat de meeste mensen het gevoel hebben dat ze wel moeten. Alle afspraken gaan via Whatsapp en feestjes en evenementen staan alleen nog maar op Facebook. Er zijn mensen bij wie de apparaten mee de slaapkamer ingaan. In die slaapkamer staat vaak ook nog een televisie met ontelbaar veel kanalen waarmee we onszelf continu zoet kunnen houden. Doordat we door al die schermen continu licht op ons afgevuurd krijgen, slapen we niet goed meer. En al die ellende die vanuit de hele wereld naar ons toe komt helpt daar niet bij.

Geluid, geur en licht betekenen gevaar

We gaan nooit meer echt in ruststand en we zijn zelden meer met onszelf. Dat is precies zo erg als het klinkt. Bedenk je eens dat we uit een wereld komen waar niet eens motoren waren. Een wereld waarin alles langzaam ging, die het tempo van de natuur aanhield en waar donker nog echt donker betekende.

Ga nu eens ’s avonds naar buiten en doe je ogen en oren goed open. De kans is groot dat er steeds overal geluid en overal licht om je heen is. Hoeveel hangt af van waar je woont. Bedenk je dan nu dat vroeger geluid, geuren en licht gevaar konden betekenen. Het zit er genetisch ingehamerd dat we alert worden wanneer we iets horen, ruiken of zien, of we nu willen of niet. Onbewust gaan we altijd aan en hebben we even het gevoel dat er gevaar zou kunnen dreigen. Dat kan niet goed zijn voor je.

Ik woonde ooit acht jaar lang in hartje Rotterdam. Daar kan ik me helemaal niets meer bij voorstellen. Achteraf denk ik dat ik toen een soort van murw gebeukt was. Sinds ik erachter kwam dat het tempo en de overweldigende aanwezigheid van de moderne maatschappij niet bij me past, ben ik op steeds stillere plekken gaan wonen. Ondertussen is een plattelandsweg in Ierland me al druk genoeg. Soms ben ik een aantal maanden achter elkaar in Nederland en merk dat ik langzaam opbrand van alle indrukken die ik continu op me af krijg.

Heb jij meer rust en ruimte nodig?

Het is een goed idee om bij jezelf te rade te gaan en kritisch te kijken of jij meer rust en ruimte nodig hebt dan je krijgt in je huidige leven. Heb jij nog momenten dat je echt niets hoeft van jezelf? Luier je nog weleens? Voel je je soms opgejaagd zonder dat er een aanwijsbare reden voor is? Kun jij nog een dag zonder je smartphone? Als dat laatste niet geval is, ben je eigenlijk verslaafd en is het een goed idee om jezelf af te vragen of je dat wel wilt.

Ikzelf heb een haat-liefde verhouding met social media. Omdat ik vaak ver weg ben van m’n vrienden vind ik het fijn om op deze manier toch een beetje bij hun leven betrokken te zijn. Ik vind het alleen soms wel moeilijk om m’n online tijd te beperken wanneer ik even niets hoef. Terwijl ik juist die momenten nodig heb om creatief te blijven denken en m’n artikelen te laten komen.

In het verleden heb ik zelfs mijn hele account verwijderd. Dat bleek uiteindelijk te veel van het goede en ik opende een nieuwe account. Ik ben er nog steeds niet onverdeeld enthousiast over, zeker niet met alle advertenties die ik door m’n strot geduwd krijg, maar het is fijn om af en toe foto’s van ‘mijn’ mensen voorbij te zien komen.

Gebruik die uitknop

Wanneer ik merk dat ik teveel tijd op social media doorbreng beperk ik mezelf door het gebruik van een programmaatje genaamd Leechblock. Dat maakt sites als Pinterest en Facebook onverbiddelijk onbereikbaar zodra ik er meer dan bijvoorbeeld een half uur per dag op heb doorgebracht. Meestal is het aanstaan van Leechblock al genoeg om m’n aandacht elders te krijgen en als ik dan eenmaal weer in de flow zit, heb ik geen behoefte aan social media. Door er verplicht af te blijven hou ik genoeg rust om m’n hoofd om geen afleiding nodig te hebben.

Mijn smartphone hou ik zo dom mogelijk. Ik heb slechts de hoognodige apps erop staan en niets mag pushmeldingen geven. Indien nodig kan ik mijn e-mail ophalen, maar dat doet de app niet vanzelf, waardoor ik niet continu mailtjes binnenkrijg. In Whatsapp doe ik liever niet aan groepsapps en als ik er dan toch in eentje zit staan de meldingen altijd stil. De leesbewijzen staan lekker uit.

En ik ‘vergeet’ m’n telefoon heel vaak. Ik heb ‘m bijvoorbeeld nooit bij me wanneer ik in de tuin werk of als ik ga slapen. Soms komt hij dagen m’n tas niet uit en daardoor gebeurt het nog weleens dat ik een berichtje mis of er heel laat op reageer. Al die gewoontes bij elkaar geven me rust, hetgeen nu eenmaal goed bij mij past. Rust en tijd om de dingen te doen die ik belangrijk vind. Hoe zit dat bij jou?

Meer over dit onderwerp in de volgende blog…