Is de sluier dunner tijdens Samhain? Communiceren met de andere wereld

Wordt de sluier dunner tijdens Samhain? Communiceren met de andere wereld foto

Nu Samhain snel dichterbij komt, zie je de memes over de sluier die rond deze tijd van het jaar dunner zou zijn overal opduiken. Nu kan ik me voorstellen dat men zich met de korter wordende dagen en het lelijker wordende weer – in ieder geval op dit continent – dichter bij de andere wereld voelt. Degenen onder ons die nog regelmatig naar buiten gaan, zullen de winter in de lucht voelen. Dat zal hen onbewust herinneren aan moeilijkere tijden, en mogelijk de dood, die voor ons liggen en als zodanig de andere wereld tastbaarder kunnen maken.

Tijdens Samhain doen we alsof we niet thuis zijn

Zelf vier ik Samhain niet, althans niet in religieuze zin. Zoals ik eerder schreef, houd ik me niet aan een specifiek (h)erkend religieus regime. We hebben rituelen die specifiek zijn voor ons gezin. Deze tijd van het jaar kijken we naar de gebruikelijke films en drinken we warme chocolademelk. Voor mij is de tijd rond midwinter logischer om naar binnen te gaan. Om te beseffen dat er weer een jaar voorbij is. Om even de tijd te nemen om los te laten wat voorbij is, wees dankbaar dat u in de winter zo behaaglijk als een insect bent en kijk uit naar wat komen gaat.

Dat is het moment waarop ik en mijn familie dagen achter elkaar feest vieren. Tijdens Samhain doen we meestal vooral net alsof we niet thuis zijn om de commerciële shit, die Samhain onder de noemer Halloween is geworden, te vermijden.

De sluier wordt niet dun tijdens Samhain, als je het mij vraagt

Dus, wordt de sluier dun tijdens Samhain? Nee, niet bepaald als je het mij vraagt. Voor mij is de sluier het hele jaar door dun. Vanwege mijn animistische wereldbeeld communiceer ik constant met de andere wereld. Ik communiceer met alles om me heen, of het nu zichtbaar of onzichtbaar is. Of het nu warm of koud is, dood of levend zou moeten zijn, ik ben me ervan bewust. Het hoort bij het zijn van een heggenrijder.

Ik ben continu tussen werelden en heb dagelijks te maken met leven en dood. Klinkt dat griezelig? Lang geleden gaf het me af en toe de rillingen, maar nu niet meer. Ik ken mijn weg en ben op elk vlak gekend en gerespecteerd, net zoals ik mijn medecreaturen ken en respecteer. Reizen van en naar of communiceren met de andere wereld maakt allemaal deel uit van het dagelijkse werk van een wise woman. Het is de basis van magie.