Hoe je een medicinale kruidensiroop maakt deel 2: basissiroop

Hoe je een medicinale kruidensiroop maakt deel 2: basissiroop foto

Vorige keer hebben we het een en ander aan theorie over het gebruik van medicinale kruidensiroop besproken. Dit keer gaan we aan de slag. We beginnen hierbij, logischerwijs, bij het begin: de basissiroop.  Voor de basissiroop heb je het volgende nodig:

  • Een pot die goed af te sluiten is
  • Een trechter
  • Een kaasdoek
  • Een goed afsluitbare glazen fles
  • Witte, pure suiker
  • Gedestilleerd water
  • Een doorzichtige maatbeker
  • Eventueel een etherische olie die voor consumptie geschikt is

Hygiëne is essentieel

Het is ontzettend belangrijk om te zorgen dat al je materialen schoon en droog zijn en dat je materialen zuiver zijn. Zoals we vorige keer bespraken, is de dosering van een siroop kritiek. Te veel suiker en je krijgt kristallisatie, te weinig suiker en de houdbaarheid wordt gecompromitteerd. In beide gevallen krijg je bederf en is je werk voor niets geweest. Daarom mag er echt nergens een restje vocht inzitten, want dat kan tot een verkeerde verhouding leiden.

Materialen die niet schoon zijn kunnen organismen bevatten die vervolgens aan het fermenteren slaan. Dit klinkt misschien logisch, maar het gaat maar al te vaak fout. Om het risico te spreiden is het beter om je siroop te bewaren in kleinere flesjes, zodat je telkens maar een deel van je bereiding aan de lucht, en daarmee oxidatie, blootstelt.

Gedestilleerd water en zuivere suiker

Voor het maken van siroop gebruiken we bij voorkeur gedestilleerd water, vanwege bovenstaande redenen. Als het niet anders kan kun je ook ‘gewoon’ water gebruiken. In beide gevallen koken we het voor de zekerheid vlak voordat we het gaan gebruiken. Daarbij gaan we geraffineerde witte suiker doen. Dit is de puurste vorm van suiker hetgeen, wederom, voor ons doel het beste is.

Bruine suiker gebruiken kan maar bemoeilijkt het proces wel, omdat er in bruine suiker allerlei andere minuscule dingen zitten die we dan zullen moeten verwijderen. Aangezien we in eerste instantie voor eenvoudig gaan, houden we het nu daarom bij witte, pure suiker. Eenvoud is ook de reden waarom ik heb gekozen voor het volgende recept. Je hebt bij deze bereiding namelijk niets anders nodig dan water, suiker, schone materialen, je spieren en eventueel een etherische olie als je een smaakje wilt. Zelfs een koelkast is niet nodig, omdat deze siroop ongekoeld te bewaren is.

Beginnen bij de basis van een medicinale kruidensiroop

Je kunt ook siropen die absoluut heerlijk zijn maken met sappen en fruit. Maar dat vergt meteen een ander menstruum en vaak aanvullende technieken zoals au bain marie verwarmen of verhitting. Niet gevreesd, we gaan het hier in de toekomst vast nog over hebben. Ik bespreek echter liever eerst de basis van allerlei verschillende manieren om kruiden te gebruiken – tincturen, infusies, decocties, siropen, oliën en zalven – dan dat we meteen allerlei hoogstandjes kunnen maken zonder dat we de eenvoudigste dingen onder de knie hebben.

Log in om te lezen hoe je een basis siroop maakt.