Hoe je een medicinale kruidensiroop maakt deel 1: de basis

Hoe je een medicinale kruidensiroop maakt deel 1: de basis foto

Toen ik heel klein was stelde ik veel van de zelfgemaakte middelen die ik toegestopt kreeg niet echt op prijs. Het waren medicijnen die bitter en verre van smakelijk waren. Ik hoestte liever de longen uit m’n lijf dan dat ik die bittere drankjes innam. Ik was echter wel te verleiden met een kruidensiroop. Sterker nog, sommigen waren zo lekker, dat ik uitkeek naar de volgende dosis 🙂 .

Zoals de meesten van jullie wel weten zit in de meeste siropen een enorme berg suiker. Als wise woman ben ik natuurlijk geen voorstander van het eten van suiker. Dat wil echter niet zeggen dat suiker in zijn geheel geen waarde heeft. In de oertijd was suiker, in de vorm van planten, vruchten of honing, soms zelfs een ware redder in nood omdat het snel levensreddende energie kon geven. Suiker was echter niet overvloedig aanwezig in de natuur en daardoor nooit echt een probleem voor onze gezondheid.

De voordelen van suiker

Dat is één van de redenen waarom we niet echt een suikerrem hebben. We hebben namelijk wel een beperkte hoeveelheid suikers echt nodig. Juist omdat we suiker ‘in het wild’ niet overmatig tegenkwamen werden we lichamelijk juist aangemoedigd om het te nemen als we het vonden. Dat werkt anders met andere macronutriënten zoals eiwitten en vetten. Daar hebben we wel verzadigingssignalen voor. Maar voor suiker dus niet. In onze huidige tijd van kunstmatige suikerovervloed moeten we onszelf dus in bedwang houden.

Dat wil niet zeggen dat we niet nog steeds af en toe suiker kunnen gebruiken. We moeten het alleen wel sterk beperken. Als we alleen suikers in hun natuurlijke vorm gebruiken, fruit, groenten, af en toe een beetje – ik zei een beetje – honing, komt het helemaal goed. Eén van de toepassingen waarvoor ik een uitzondering maak in mijn suikerregel is medicinale siropen. Ten eerste zorg ik er met siropen voor dat zelfs de halsstarrigsten van mijn patiënten de heilzame werking van planten tot hun beschikking heeft. Ten tweede kan suiker juist bij ziekte een extra energieboost geven die je dan goed kan gebruiken. Ten derde is suiker een uitstekende manier om te zorgen dat iets niet bederft buiten de koelkast.

Een kruidensiroop maken is een precies werkje

Dus ja, soms omarm ik het gebruik van sucrose, oftewel pure suiker. Het maken van een siroop komt wel nauw. Om optimaal gebruik te maken van de conserverende eigenschappen van suiker moet de verhouding suiker en water dusdanig zijn dat het water tegen verzadiging met suiker aanzit, maar er niet té dicht tegenaan. Als je siroop kristalliseert weet je dat je er te dicht tegenaan zit, maar dan ben je al te laat.

Er zijn heel veel factoren om rekening mee te houden en heel veel trucjes die ons kunnen helpen die factoren te tackelen. Echter, omdat deze blogserie bedoelt is voor mensen die net beginnen met het maken van siropen, gaan we het simpel houden. Het is immers niet de bedoeling dat de winter, en daarmee het verkoudheidsseizoen, al voorbij is voordat we echt aan de slag kunnen.

Een boodschappenlijstje voor het maken van medicinale siroop

We gaan daarom in de komende blogs leren hoe we een simpele siroop maken met een smaakje en een simpele medicinale siroop. De eerste kun je gebruiken om een ander middel, bijvoorbeeld een tinctuur, in te druppelen en zo de smaak van het eigenlijke medicijn te verhullen. De tweede is zelf een medicijn. In een medicinale siroop zijn de geneeskrachtige kruiden zelf gemacereerd.

Ik ga je hier alvast vertellen wat je nodig hebt. Dan kun je het alvast in huis halen voor het volgende deel in deze serie. Geen zorgen, de lijst valt reuze mee. Voor de basissiroop, die we volgende keer gaan maken, heb je nodig:

  • Een pot die goed af te sluiten is
  • Een trechter
  • Een kaasdoek
  • Een goed afsluitbare glazen fles
  • Witte, pure suiker
  • Gedestilleerd water
  • Een doorzichtige maatbeker
  • Eventueel een etherische olie die voor consumptie geschikt is

Nadat we de basissiroop hebben gemaakt zullen we verder gaan met het maken van een medicinale siroop. Daar hebben we wat extra dingen voor nodig:

  • Een pan
  • Gedroogde kruiden of een gedroogd kruidenmengsel naar keuze
  • Eventueel wat brandewijn

Volgende keer gaan we echt aan de slag. Tot dan!