Hoe maak ik zelf eenvoudig een geneeskrachtige, medicinale kruidenzalf?

Hoe maak ik zelf eenvoudig een geneeskrachtige, medicinale kruidenzalf? foto

Vandaag ga ik vertellen hoe je eenvoudig zelf een geneeskrachtige, medicinale kruidenzalf maakt. Je kunt dit doen met een geneeskrachtige kruidenolie die je vooraf gemaakt hebt. Als je haast hebt kun je ook ter plekke een kruidenolie maken met de warme infusie methode die ik in een later blog nog zal beschrijven.

Let op: deze zalf is niet geschikt voor vegans omdat er bijenwas in gebruikt wordt. Vegan zalf maken is ingewikkeld omdat er altijd hetzij een kunstgreep hetzij een milieuonvriendelijke component, of beiden, bij betrokken is. Je hebt er namelijk of geharde plantaardige olie (kunstgreep) of een plantaardig vet dat van nature bij kamertemperatuur een vaste vorm heeft voor nodig. Kokosvet is een voorbeeld van het laatste. Door het transport en het effect op de natuur in de landen waar het gewonnen wordt is kokosvet niet echt een fijne optie. Ik heb nog niet echt optie gevonden die zowel gezond als ethisch is.

Vaseline als drager

Veel mensen maken zalven met behulp van petrolatum, oftewel vaseline. Vaseline echter alleen geschikt voor zalven waarbij het vooral niet de bedoeling is dat de inhoudsstoffen door de huid worden opgenomen. Petrolatum blijft namelijk op de huid liggen en trekt er niet in. Sterker nog, het sluit de huid af van de buitenwereld.

Bij toepassingen waarbij dit een voordeel of vereiste is, kun je vaseline natuurlijk handig toepassen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een balsem om de luchtwegen vrij te maken. Deze maak je heel eenvoudig met wat vaseline en een toepasselijke etherische olie. Hoe dat werkt gaan we echter niet in dit blog bespreken.

Geneeskrachtige, medicinale kruidenzalf met bijenwas

Vandaag gaan we het dus hebben over het eenvoudig maken van een geneeskrachtige medicinale zalf met behulp van bijenwas. Ik gebruik hiervoor bijenwas die op een bijvriendelijke manier verzameld is, bijvoorbeeld door een biodynamische imker. Deze is duurder, maar je weet zo wel dat de bijen er niet onder geleden hebben.

We hebben het volgende nodig:

  • Vooraf bereide medicinale kruidenolie
  • Bijenwas
  • Eventueel etherische oliën, afhankelijk van je recept
  • Eventueel andere ingrediënten, afhankelijk van je recept, denk bijvoorbeeld aan vitamine E
  • Een maatbeker
  • Een glazen of aardewerken schaal
  • Een pan waar de schaal goed in past
  • Een vork
  • Een metalen theelepel
  • Schone en droge zalfpotjes met deksel

Log in om erachter te komen hoe je van deze ingrediënten een geneeskrachtige, medicinale zalf maakt