Een medicinale kruidenolie maken met gedroogde planten

Een medicinale kruidenolie maken met gedroogde planten foto

Een goede manier om allerlei aandoeningen, zowel inwendig als uitwendig, te behandelen is het gebruiken van een medicinale kruidenolie. Kruidenolie infusies of maceraties met gedroogde planten kunnen het hele jaar door worden gemaakt. Bovendien is het de gemakkelijkere manier om kruidenoliën te maken, omdat je niet te maken krijgt met de extra complicaties van vocht in de materialen waarmee je werkt.

Kruidenolie is erg handig als het gaat om het behandelen van de huid. De olie vormt een beschermend laagje. Olie verzacht en kalmeert de huid, waardoor de kruiden goed worden opgenomen. Zowel uitwendig als inwendig kan een olie het effect van het kruid dat het draagt ook nog eens bevorderen. Denk aan de laxerende eigenschappen van brandnetel in combinatie met lijnzaad of wonderolie.

Medicinale eigenschappen van kruiden vangen in de juiste olie

Er zijn veel soorten oliën die als menstruum kunnen worden gebruikt om de geneeskrachtige eigenschappen van kruiden in te vangen. Welke je kiest hangt meestal af van jouw doel. Bij het maken van een kruidenolie om voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid te zorgen, zouden bijvoorbeeld castor, jojoba en arganolie zeker in mijn menstruumarsenaal zitten. Mijn calendulaolie – degene die ik gebruik als basis voor mijn eczeemzalf – bevat olijfolie, zonnebloemolie en een vleugje amandelolie.

Een kruidenolie maken met gedroogde planten is vrij eenvoudig. Mijn methode lijkt op de traditionele methode die ik gebruik bij het maken van tincturen. Er is dus geen weegschaal bij betrokken en ik werk meestal op het oog. Het keukengerei dat ik nodig heb is ook vergelijkbaar. Hier is de lijst:

  • Een gladde houten snijplank
  • Een scherp mes
  • Een vijzel
  • Een goed afsluitbare pot en een kom, pot of pot om te decanteren en te persen
  • Iets om mee te roeren
  • Een doos of zak van dik materiaal dat de zon buiten houdt
  • Filtermaterialen, zoals een trechter, zeef en koffiefilters, neteldoek of kaasdoek
  • Flessen van donker glas die goed kunnen worden afgesloten
  • Eventueel labels

Voorbereiding van het menstruum en de kruiden

Laten we beginnen. Ik meng eerst mijn menstruum, tenzij ik een enkelvoudige olie gebruik. Dan haal ik mijn kruiden tevoorschijn. Meestal maak ik enkelvoudige kruidenoliën, dus oliën van één enkele soort plant. Ik kan dan later mixen en matchen bij het maken van mijn zalven en zalven. Maar als het voor jou handiger is om mengsels te gebruiken, bijvoorbeeld als je geen grotere hoeveelheden van je oliën nodig hebt of als je maar een paar kruidenmiddelen maakt, dan is dat natuurlijk ook een optie.

Ik hak mijn kruiden eerst zo klein mogelijk op mijn snijplank. Vervolgens – als het nodig is voor die specifieke olie – ga ik verder met het vermalen van de gesneden kruiden tot een fijner poeder. Hoe fijner je de kruiden snijdt, hoe korter het duurt voordat de bestanddelen in de olie zijn gemacereerd. Voor vuistregels over hoe gemakkelijk een kruid zijn inhoudsstoffen vrijgeeft, lees je deze blog over infusies en decocten nog een keertje. Hoe minder toegankelijk een plantendeel is, hoe langer het zal moeten macereren.

Log in om te lezen hoe je verder gaat.