Joel: wat midwinter voor mij betekent

Joel vuur: wat midwinter voor mij betekent foto

Joel komt dichterbij. Ook al volg ik geen specifiek religieus pad– vraag je je af waarom? Je kunt er hier alles over lezen – ik vier midwinter echt groots! Omdat de natuur en haar ritmes erg belangrijk zijn voor mijn ambacht vind ik dat vanzelfsprekend. Bovendien houden mijn familie en ik van een goed feest.

Joel: onze midwinter is een tijd om naar binnen te keren

Voor ons is het een tijd om eerst naar binnen te keren en daarna te feesten. Wat het eerste betreft: we kijken terug op het jaar dat voorbij is, laten los wat er moet worden losgelaten, zodat we ons kunnen concentreren op het komende jaar. Omdat het een tijd van herdenking is, is het ook een tijd om dierbare herinneringen aan geliefde overledenen en goede tijden die iedereen heeft beleeft weer op te rakelen. Maar we herinneren onszelf er ook aan dat wij er nog steeds zijn.

Wat het feesten betreft: we vieren dat er weer een jaar komt om met volle teugen te leven. Diep in de winter realiseren we ons dat de dagen vanaf nu langer zullen worden en de nachten korter. Dat het wiel van de tijd weer is gedraaid en we op weg zijn naar een nieuwe lente, ook al hebben we nog veel koude maanden voor de boeg.

Come on baby, light my (new) fire

Omdat licht en leven voor ons zo’n belangrijk onderdeel zijn van deze viering, is vuur altijd een groot element in onze festiviteiten. We gebruiken het oude vuur om alles te verbranden wat we willen loslaten. We blussen dan het oude vuur en brengen de langste nacht door zonder enige vorm van verwarming. Na de langste nacht bouwen we een nieuw knapperend vuur en begint het feest.

Dit is slechts een klein deel van het reilen en zeilen in ons huis tijdens midwinter, maar wel een belangrijke en ik wilde het met jullie delen. Welke tradities hou jij in ere in deze tijd van het jaar? Ik hoor het graag …

 

P.S. nog op zoek naar een leuk joelcadeautje? De Hagetisse’s Kruidengrimoire is nu tot 31 januari 2023 in de voorverkoop met een leuk extraatje. Ik heb er een cadeaubon bij gemaakt die je alvast tijdens deze dagen kunt geven. Of wat dacht je van een Hagetisse lidmaatschap… bergen informatie over planten, remedies, geneeskunde en magie.