De juiste draagolie kiezen: geneeskrachtige eigenschappen van 11 medicinale oliën

De juiste draagolie kiezen: geneeskrachtige eigenschappen van 11 medicinale oliën foto

Nadat we het vorige keer over een olie kiezen voor jouw type huid en haar hebben gehad, gaan we het vandaag hebben over de geneeskrachtige eigenschappen van olie en hoe je de juiste draagolie voor jouw medicinale kruidenmiddel kunt kiezen. In het blog over het maken van een kruidenolie schreef ik al dat ik bij het maken van zo’n olie waar mogelijk een olie kies die de werking van het middel aanvult en versterkt. Olie wordt immers gewoon gewonnen uit een plantendeel en heeft zelf net zo goed geneeskrachtige eigenschappen.

De oliën die ik vandaag ga bespreken zijn de oliën die ik zelf het vaakst gebruik. Ik ga een opsomming maken van de meest opvallende kenmerken. De informatie is daarom niet zo uitgebreid als in mijn monografieën maar wel handig voor het doel dat we vandaag hebben. Handiger misschien nog wel. Sommige planten kunnen immers zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En door de tijd heen zullen de betreffende planten vast nog wel in een monografie verschijnen.

Zonnebloem, Helianthus annuus

Ik begin met zonnebloemolie. Dit is namelijk een makkelijk te verkrijgen olie, die ook nog eens gunstig geprijsd is. Ik gebruik zonnebloemolie zelf alleen uitwendig. Er zit namelijk nogal veel linolzuur, een omega 6 vetzuur, in en daar krijgen we in ons huidige dieet meestal al teveel van binnen. Ik verbaas me er trouwens dagelijks over dat veel officiële instanties ons aanraden om in zonnebloemolie te frituren. Deze olie is namelijk behoorlijk instabiel en niet geschikt voor verhitting.

Maar goed, we hebben het vandaag niet over inwendig gebruik. En uitwendig heeft zonnebloemolie een aantal fijne eigenschappen. Zo hydrateert en verzacht het de huid. De pitten waaruit de olie gewonnen wordt bevat meerdere stoffen die helpen tegen pijnlijke ontstekingen. En deze olie doet het goed op zo’n beetje elk huidtype. Dit is dan ook een uitstekende olie om te gebruiken in allerlei kruidenmiddelen, zowel bij blessures als huidaandoeningen.

Log in om te lezen over nog 10 medicinale oliën