Ziekte en ongemak als uitnodiging tot verandering

Ziekte en ongemak als uitnodiging tot verandering foto

Zoals sommigen van jullie weten bood ik in het verleden persoonlijke consulten aan. Tijdens die consulten hielp ik mensen problemen te tackelen. Dit konden chronische ziektes zijn of andere situaties waarvan men af wilde. Wie bij mij de praktijk kwam, draaide vaak al enige tijd rond in een cirkel. Ze waren op een punt beland waarop ze uit die cirkel wilden, maar ze wisten niet hoe. Eén ding hadden ze altijd gemeen. Ze waren bereid te veranderen als dit nodig was om uit hun situatie te komen. Dat is wat ik altijd het gouden randje noem: ziekte en ongemak zijn een uitnodiging tot verandering.

Waarom je een langlopend probleem niet kunt oplossen zonder verandering

Einstein zei het al, maar dan in andere woorden: je kunt een situatie niet veranderen door hetzelfde te blijven doen. Als het om jouw lichaam, geest of leven gaat, geldt dat net zo goed. Of het nu om ziekte of een ander ongemak gaat, het feit dat je je er niet goed bij voelt, vertelt je dat er in het verleden iets niet optimaal is verlopen. Omdat gelijke omstandigheden leiden tot gelijke resultaten, zul je dus de omstandigheden moeten veranderen.

Dat is meteen waarom reguliere medische behandelingen bij een chronische ziekte vaak niet tot een oplossing leiden. Deze zijn regelmatig alleen gericht op het oplossen van de resultaten van een probleem. Ze bestrijden de symptomen die voortkomen uit een ongezonde situatie. Die situatie kan door van alles veroorzaakt zijn. Eén ding is zeker: zolang je niets aan de oorzaken van de situatie verandert, zal deze voortduren. Zolang deze voortduurt, zullen de symptomen aanhouden. Zolang de symptomen aanhouden, zul je de behandeling moeten voortzetten.

Stilstand is achteruitgang

Sterker nog, vaak verslechtert de situatie als de oorzaken voortduren. Met de verslechterende situatie verergeren de symptomen waardoor de behandeling zal moeten intensiveren. En opeens ben je van een ronddraaien in een cirkel in een neerwaartse spiraal beland. Dit proces kun je doortrekken naar welke problematische situatie in je leven ook. Zonder verandering geen oplossing en regelmatig zelfs achteruitgang.

Nu is het zo dat het achterhalen van de oorzaken van welke rottige situatie dan ook zelden eenvoudig is. Als dat het geval zou zijn, zou het probleem namelijk allang opgelost zijn. Meestal gaat het om een opeenstapeling van deelfactoren waardoor je door de bomen het bos niet ziet. Of het betreft een aaneenrijging van zaken waardoor je ontzettend ver moet teruggaan voordat je bij het echte beginpunt bent aanbeland. Ik zie het in de praktijk zelfs gebeuren dat ik generaties moet terugreizen om bij de bron te komen. In het geval van problematiek in hele jonge kinderen kan ik daar zelfs vooraf al vanuit gaan.

Stap voor stap kom je er ook

Dat klinkt heftig, vind je niet? Je zou er vooraf al moedeloos van worden. Het goede nieuws is dat je niet alles tegelijk hoeft aan te pakken of het probleem in zijn geheel hoeft te overzien om verbetering te realiseren. Je kunt het pad stap voor stap terug traceren tot je denkt dat het goed genoeg is. En elke stap zal verlichting brengen.

Natuurlijk vergt dit proces tijd en moeite. Dat is meteen de reden waarom het alleen werkt als jij verandering wil. Als je bereid bent ervoor te werken. Ziekte en ongemak zijn een uitnodiging tot verandering, een deur naar een ander leven, en jij alleen hebt de sleutel in handen. Veel van de informatie op deze website kan je helpen die sleutel te gebruiken en stap voor stap jouw situatie te verbeteren.