De juiste draagolie voor je kruidenmiddel kiezen: de beste basisolie voor huid en haar

De juiste draagolie voor je kruidenmiddel kiezen: de beste basisolie voor huid en haar foto

Nadat we vorige keer het verschil tussen droge en natte olie besproken, gaan we het vandaag hebben over de juiste draagolie voor je huid en haar. Je kunt olie niet alleen als basisolie voor je huid- en haarproducten, maar gewoon op zichzelf gebruiken. Dus voor wie het graag eenvoudig houdt: de oliën die hierna genoemd worden kun je ook zonder toevoegingen op je huid en haar gebruiken. Je kunt ze daarnaast gebruiken om kruiden in te macereren en om etherische oliën te dragen. Hieronder vind je alvast een bruikbare onderverdeling voor het kiezen van de juiste draagolie voor je kruidenmiddel.

Shampoo en conditioner uit de winkel, dat hebben we helemaal niet nodig

We lijken door de tijd heen vergeten te zijn hoe we zelf goed voor onze huid en haardos kunnen zorgen. Tegenwoordig vertrouwen we op middelen uit de winkel die door anderen gemaakt zijn. Helaas zijn deze middelen vaak niet heel goed voor onze huid of onze haren, maar zijn ze er vooral op gericht om ons zoveel mogelijk te laten gebruiken van crèmes en conditioners die zo goedkoop mogelijk te produceren zijn.

De gezichtscrèmes gebruiken ingrediënten die ironisch genoeg onze huid alleen maar uitdrogen, zoals water en alcohol. Daardoor voelen we de noodzaak om veel en vaak te smeren. Fabrikanten van dergelijke producten zijn er natuurlijk niet bij gebaat dat wij ons realiseren dat je met simpele producten jezelf net zo goed of zelfs beter kan verzorgen. Maar dat kan dus wel.

De juiste basisolie om je haar te verzorgen

Had je mijn blog over mijn haarroutine al gelezen? [link] Daarin vertel ik dat ik al heel lang geen shampoo of conditioner uit de winkel meer gebruik. Ik vertel ook hoe ik het dan wel doe. Onderdeel van mijn routine is dat ik af en toe olie in mijn haar doe om het extra te verzorgen. Ik gebruik daarvoor een olie die bij mijn haar past, dat van nature sneller vet wordt. Dan is het handig om een olie te gebruiken die het haar niet verder verzwaart.

Verderop in het blog vind je een overzicht van welke draagolie je gebruikt voor droog, normaal, vet of beschadigd haar.  Ik heb ook nog wat andere interessante eigenschappen erin meegenomen, waardoor je ook olie voor fijn en pluizig haar en tegen roos in de tabel kunt vinden.

De juiste draagolie om je huid te verzorgen

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de huid. De een heeft een vettere huid dan de ander. Ik heb een vrij dikke, gemengde huid. Hartstikke fijn nu ik ouder wordt, want mijn huid vertoont minder snel schade en als er dan schade is herstelt het uiteindelijk vaak zonder littekens. Maar in mijn jongere jaren was het wel iets om rekening mee te houden.

Een huidolie kiezen is ingewikkelder dan haarolie. Bij de huid heb je namelijk niet alleen te maken met droog, normaal of vet. En er is nog zoiets als een gemengde huid, met vette en normale of droge zones. Je hebt daarnaast te maken met een heel scala aan andere eigenschappen die per persoon kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan het tempo waarop de cellen zich vernieuwen en de talghuishouding. Dit wordt deels bepaald door je genetische aanleg, maar ook voeding en leefstijl hebben hier invloed op.

Celvernieuwing, poriën, talg, allemaal termen die te maken hebben met je huid

Dat geldt ook voor het gemak waarmee je poriën verstoppen. Om daar rekening mee te houden moet je weten hoe comedogeen een olie is, dus in hoeverre hij de poriën verstopt. Gelukkig is het wel zo dat een vette huid, of vette zones van een gemengde huid, meer geneigd is verstopte poriën te ontwikkelen. Het is daardoor niet compleet onvoorspelbaar. Maar, zoals eerder gezegd, is dit slechts een van een heel arsenaal aan huidspecifieke karakteristieken waar je rekening mee moet houden.

Elk van deze persoonlijke eigenschappen heeft invloed op de geschiktheid van een olie op jouw huid. Hierdoor is het onmogelijk om binnen de scope van een enkele blog elk aspect van deze materie te bespreken. Daar heb je eerder een lijvig boek voor nodig. Wat ik wel kan doen is een overzicht geven van olie ingedeeld op de algemene huidsoort en met daarbij de comedogene eigenschappen van de olie. Dit geeft je een eerste aangrijpingspunt van waaruit je kunt gaan uitproberen wat voor jouw huid werkt.

Log in om de olie overzichten te zien.