De juiste draagolie voor je kruidenmiddel kiezen: over droge oliën en natte oliën

De juiste draagolie voor je kruidenmiddel kiezen: over droge oliën en natte oliën foto

In het blog over het maken van een kruidenolie, stipte ik het al kort aan. Om je kruidenolie nog krachtiger te maken kun je het beste een draagolie kiezen die je doel ondersteunt. In de komende blogserie ga ik het hebben over het kiezen van de juiste olie voor jouw kruidenmiddel. Omdat de meeste oliën, zalven, crèmes en lotions voor uitwendig gebruik zijn is het belangrijk een onderscheid te maken tussen natte oliën en droge oliën.

Droge olie trekt snel in en voelt niet vettig

Een droge olie is in mijn boek een olie die snel intrekt en niet al te vettig aanvoelt. Dat is wel zo handig bij toepassing op een vette huid of waarbij je je bijvoorbeeld snel moet kunnen aankleden. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld al jaren droge olie als gezichtsverzorging voor mijn gemengde huid. Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom veel mensen een voorliefde hebben voor crèmes uit de winkel. Daar zit vaak als hoofdingrediënt water in. En water droogt de huid uit. Ik weet dat dit tegenstrijdig klinkt, maar het is wel zo.

Als tweede ingrediënt zit er vaak alcohol in, hetgeen net zo goed uitdrogend op de huid werkt. Het is daarnaast slecht voor je huidflora. Die crèmes komen er bij mij niet in. Maar daar gaan we het in een later blog nog verder over hebben. Kortom, vind je in mijn huis een uitgebreid assortiment oliën. De geopende flessen vind je in m’n koelkast, want zo houd je ze langer goed.

Natte olie trekt langzaam in en kan een vettig gevoel achterlaten

Ik noemde al de droge oliën. Natte oliën zijn net zo goed heel bruikbaar. Soms heb je juist een olie nodig die juist langer op de huid blijft liggen. Dan kun je een natte olie gebruiken. Soms heb je ook juist de eigenschap van een specifieke olie nodig om een indicatie goed kunnen aanpakken. Ook daar gaan we het in een volgend blog over hebben. Maar als het niet veel uitmaakt of wanneer ik bij gelijke geschiktheid de keuze heb, kies ik een droge olie. Dan is het kruidenmiddel namelijk praktischer in gebruik.

In dit blog ga ik een hele lijst oliën noemen. Ikzelf gebruik niet elke olie, want bij voorkeur gebruik ik grondstoffen die lokaal tot redelijk lokaal geproduceerd zijn. Maar omdat ik weet dat jullie over de hele planeet verspreid wonen ga ik me daar in deze blog niet veel van aantrekken. Daarbij kunnen er altijd overwegingen zijn om toch voor een niet lokaal product te kiezen. Zolang het om producten gaat waarbij het echt niet anders kan en die essentieel zijn, kan ik me daar best wat bij voorstellen.

Log in om de lijsten van droge en natte oliën te zien.