Weg met de voor en tegen lijstjes, beslissen doe je op je gevoel

Weg met de voor en tegen lijstjes, beslissen doe je op je gevoel foto

Ken je dat? Je moet ergens over beslissen en je zit al uren naar voor en tegen lijstjes te staren. Eigenlijk zijn de lijstjes best helder: je zou bijvoorbeeld voor moeten kiezen. Maar toch klopt er iets niet. Je krijgt jezelf niet zover dat je volmondig ja zegt. Dat is minder vreemd dan je misschien denkt. Een belangrijk besluit is namelijk helemaal niet rationeel te nemen. Je denkt dat je een bewuste keuze aan het maken bent, maar eigenlijk was er al vanaf het begin slechts één optie.

Diep van binnen weet je precies wat je moet doen. Je hebt alleen van anderen geleerd dat jouw leven maakbaar is. Dat als je altijd op het juiste moment de juiste beslissing neemt, jij zeker weten een succes van jouw leven zult maken. Klopt geen hout van, maar die idee is er wel grondig ingeramd. Niet zo gek dat er voor je gevoel een enorme druk op je rust: de druk om het juiste besluit te nemen. Tegenwoordig voelen veel mensen die druk zo vaak en zo heftig dat de stress die daarmee gepaard gaat hun ernstige gezondheidsklachten oplevert.

Controle is een illusie

Gelukkig klopt dat maakbaar leven wereldbeeld helemaal niet. Het is niet zo dat jij persoonlijk alles in de hand kan hebben. Als je dat denkt, kan het je gek maken. De aarde is reusachtig en er leven momenteel zo’n acht miljard mensen op. En dat zijn alleen nog maar de mensen. Er zijn verder nog ontelbare dier- en plantsoorten, krachten en invloeden die allemaal hun ding doen.

Lijkt het je dan niet erg onwaarschijnlijk, dat jij met je lijstjes precies kunt bevatten hoe de zaken zullen uitpakken? Het is veel waarschijnlijker dat je geen idee hebt wat welke beslissing teweeg zal brengen. Alles wat jij doet heeft effect op de aarde om jou heen en alles wat één van al die anderen op diezelfde aarde doet heeft effect op jou.

Vertrouw erop dat alles is zoals het de bedoeling is

Kortom, stop maar met lijstjes maken. Het komt allemaal niet zo nauw. Je kunt helemaal niet overzien wat de effecten van jouw beslissing zijn en dat geeft helemaal niets. Sterker nog, dat maakt het leven makkelijker en lichter. Je kunt erop vertrouwen dat wat er op je pad komt de bedoeling is, niets meer en niets minder, en dat jij je dus volledig kunt richten op waar jij heen wilt.

Het zorgt er verder voor, dat het weinig nut heeft om je druk te maken over verleden en toekomst. Je kunt erop rekenen dat er gebeurd is wat er te gebeuren stond en dat wat aan het ontstaan is, precies zo zal ontstaan als onvermijdelijk is. Dan kun jij je bezig houden met waar het echte leven plaats vindt, in het hier en nu.

Vertrouw op je innerlijke wijsheid

Daarbij hadden we al vastgesteld dat je eigenlijk al weet wat je moet doen. Dat jouw innerlijke wijsheid, je intuïtie – geef het beestje een naampje – alle informatie heeft om die knoop door te hakken. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren naar die onderbuik. Vaak gaat dat vanzelf.

Maar er zijn momenten dat je jezelf in de weg kunt zitten. Dan zijn er allerlei methodes om toegang te krijgen tot jouw intuïtie. Denk bijvoorbeeld aan divinatie. Daar gaan we het in een later blog nog eens over hebben.