De basis voor een gezond leven, deel 11: conclusie en nog een belangrijke eindnoot

De basis voor een gezond leven, deel 11: conclusie en nog een belangrijke toevoeging foto

Tot nu toe in deze serie over hoe je een gezond leven leidt hebben we het gehad over voeding, geneeskunde, beweging en ervoor zorgen dat jouw leven bij jouw past. Natuurlijk is dit niet het enige dat nodig is om jezelf te helen. Als het zo makkelijk was, had mijn praktijk geen bestaansrecht. Vaak liggen er vergeten trauma’s ten grondslag aan wat er aan scheelt. Dit kunnen lichamelijke en geestelijke trauma’s zijn. Ze kunnen zelfs niet van jezelf zijn, maar van de generaties voor jou. Ga er maar aanstaan.

Soms moeten er trauma’s opgelost worden voor je zelfs maar kunt bedenken hoe jouw leven er zou moeten uitzien. Daarom is je eigen leven leiden altijd een proces. Maar met deze serie heb je wel zaken in handen die je kunt gaan aanpakken. Begin met voeding. Zet het proces voort met beweging. Je zult zien dat je meer energie gaat krijgen. En energie is misschien nog wel het meest essentiële ingrediënt voor verandering.

Verandering vraag energie, veel energie

Veel mensen hebben niet eens de energie om een verandering door te voeren. Dat is de belangrijkste verklaring voor het verschijnsel dat heel veel mensen echt wel zien dat er dingen anders moeten in deze wereld maar er vervolgens niets aan doen. Ze zitten stomweg zo slecht in hun vel dat ze het niet kunnen opbrengen. Toegegeven, ik moet mezelf ook weleens aansporen. Het is vaak zo frustrerend, dat gevoel alsof je aan een dood paard aan het trekken bent. Dat maakt het echter niet minder nodig en dit je even weer realiseren helpt om de moed erin te houden.

Maar goed. Babystapjes. Als je er maar genoeg zet, kom je verder. Ik hoop dat deze serie je de inspiratie heeft gegeven om voor jezelf te kiezen en die babystapjes te gaan zetten. Eén belangrijk iets wil ik nog noemen. Iets dat je heel snel, heel veel zal helpen. Ga de natuur in. Ga zitten en… niets eigenlijk. Ga zitten.

Je bent onderdeel van iets groters

In mijn ogen is het allerbelangrijkste dat je weer gaat voelen dat je onderdeel bent van iets groters. Dat het allemaal niet zo zwaar is omdat je, wat er ook gebeurd is en misschien nog wel gebeurt, verbonden bent met al het leven om je heen. Er is geen betere plek om dat besef te krijgen dan in de natuur. Hoe natuurlijker die natuur hoe beter, maar indien het niet anders kan, is het park om de hoek ook goed. Zoek een zo rustige mogelijke plek.

Ga zitten. Maak je hoofd leeg en zie wat er allemaal om je heen is. Zie hoe die insecten druk bezig zijn met van alles en dat de aarde draait. Benoem niets. Zie, hoor en voel het. Zie ook die hommel die op z’n rug ligt en die de mieren al aan het ontmantelen zijn. Ook dat hoort erbij. Het bestaan is licht en schaduw, leven en dood. En dat is zoals het moet zijn. Zonder de dood kan er niets leven, niets groeien. Dat is een universele waarheid, zowel letterlijk als figuurlijk.

Het enige dat je echt kunt beïnvloeden, ben je zelf

Als je goed kijkt zie je op microniveau dat alles in elkaar grijpt. Dat niets wat gebeurt persoonlijk is, maar het resultaat van een ingewikkeld samenspel van factoren. Op macroniveau is het net zo, maar dan met een samenspel dat zo omvangrijk en ingewikkeld is dat we het niet kunnen overzien.

Mensen hebben vaak het idee dat alles om hen draait, maar dat is niet zo. Het is niet zo dat iets doen of juist niets doen ervoor kan zorgen dat de hele boel in elkaar dondert. Het getuigt van grootheidswaan om te denken dat je alles naar je hand kan zetten door hier aan een kraantje te draaien en daar een hendeltje om te zetten. We hebben helemaal niet de mogelijkheid om alles te overzien, laat staan dat we het kunnen sturen. Maar in plaats dat dit je beangstigt zou het je mogen bemoedigen. Je kunt het niet verkeerd doen, als je maar naar je onderbuik luistert.

Wat je kan doen is zoveel mogelijk in harmonie leven met je natuurlijke omgeving, het lichte en het duistere omarmend. Om dat te kunnen moet je terug naar wat je in de essentie bent. Wat dat betreft is jezelf helen de sleutel tot alles en tegelijkertijd kan het lijken of je in het een vicieuze cirkel ronddraait. Het goede nieuws is dat slechts een kleine verandering genoeg is om een vicieuze cirkel te doorbreken. Babystapjes. Ga ze zetten.