Het lot, oftewel wyrd, en alles wat het met zich meebrengt: hoe volledig in controle zijn een illusie is

Het lot, wyrd, hoe controle een illusie is foto

Een aspect van mijn spirituele praktijk is een onlosmakelijk onderdeel van mijn magie en mijn praktijk als hagetisse. Ik heb het over de manier waarop ik kijk naar hoe het leven in elkaar steekt, over wyrd. De reden waarom dit zo belangrijk is voor mijn praktijk, is dat ik oprecht denk dat de manier waarop we naar de dingen kijken in de moderne samenleving eigenlijk een van de dingen is die ons ziek en ongelukkig maakt. Omdat het hebben van een gezonde levensvisie essentieel is voor ons welzijn, heb ik besloten hier enkele artikelen aan te wijden. Het is te ingewikkeld om in één blog te schrijven, dus in plaats daarvan heb ik er drie geschreven. Dit is de eerste in de serie. Maar voordat je verder leest, raad ik je aan het blog over de beperkingen van taal te lezen, zodat je wat hulpmiddelen hebt om mee te werken wanneer je deze ingewikkelde kwestie induikt.

Van begrijpen dat we niet alles kunnen uitleggen tot geloven dat we het allemaal kunnen rationaliseren

In onze moderne wereld – waarin we letterlijk constant omringd zijn door technologie – is het moeilijk te onthouden waar we vandaan komen. In de grotere geschiedenis van de tijd, is het niet eens zo lang geleden dat we jagers-verzamelaars waren, zo kwetsbaar als elk ander zoogdier in de dichte bossen die ooit de aarde bedekten. We dachten toen niet dat we controle hadden over ons leven. We geloofden in het lot oftewel wyrd. Het leven was toen vol mysteries, dingen die we rationeel niet konden begrijpen.

Dat is het nog steeds. Tegenwoordig hebben we echter het idee dat we alles kunnen uitleggen met behulp van onze nieuwste religie, wetenschap genaamd. Onze voorouders hadden een andere manier om met de mysteries van het leven om te gaan. Ze waren verbonden met de diepere wijsheid van de aarde en voelden hoe het werkte. Noem het instinct, noem het oude kennis, de kern ervan is dat ze op en naast het land konden leven zonder de hulp van alle technologie die we nu hebben.

We hebben meer verloren dan we hebben gewonnen

Sommigen noemen wetenschap en technologie de grootste zegen die de mensheid ooit is overkomen, maar ik denk dat er maar weinigen zijn die de keerzijde van dit alles niet kunnen zien. De meesten van ons beseffen dat we een prijs moesten betalen, een prijs die we achteraf misschien niet bereid waren te betalen. Het heeft ons onze onderlinge verbondenheid gekost. Velen van ons maken nu niet langer deel uit van de hechte samenlevingen die we twee generaties geleden nog zagen. En wat erger is, de meesten van ons hebben totaal geen gevoel van verbondenheid meer met het land waar we vandaan komen.

We zien de onderlinge verbondenheid van het geheel niet langer. In plaats daarvan denken we dat we los staan ​​van alles om ons heen en, terwijl we al verwoestend door deze wereld struikelen, onze eigen bestemming creëren. Dit is verreweg de slechtste idee die onze moderne tijd ons heeft opgedrongen. Het geeft ons de illusie van een maakbaarheid die gewoon niet realistisch is. Totaal niet. Zeker onze rationele brein zou in staat moeten zijn om dat in te zien.

Wyrd: de vinger die het insect verstoorde dat de man doodde, het meisje redde en daarmee uiteindelijk jou

Steek je vinger gewoon eens in een watermassa, een poel, een rivier, het maakt niet echt uit wat. De rimpelingen die je veroorzaakt zullen op de een of andere manier ergens invloed op hebben. Al was het maar omdat je bijvoorbeeld een insect hebt gestoord, dat vervolgens besluit te vluchten. Een vogel vangt hem halverwege die vlucht, twee kilometer verderop. De vogel besluit op een dak te landen om rustig te kunnen kauwen. Hij landt toevallig op een dakpan die twee dagen geleden door een zware windstoot uit balans is gebracht. Die dakpan valt nu naar beneden, precies bovenop het hoofd van een man die je nog nooit hebt ontmoet. Helaas kijkt de man net omhoog om de lucht te vergelijken met zijn weer app, die zware sneeuw voorspelt. De pan eindigt met de punt naar beneden in het oog van de man, die zijn werk nooit meer kan doen.

Het ziekenhuis, waar hij hoofdchirurg was, zit nu in ieder geval dagenlang om het hand, totdat ze een vervanger vinden. Als gevolg hiervan is er een meisje dat niet in dit ziekenhuis geopereerd kan worden. Ze wordt naar de dichtstbijzijnde faciliteit gebracht waar ze de ingewikkelde procedure kunnen doen. Gelukkig, want daar hebben ze net die nieuwe machine binnen. Die zal haar in leven houden wanneer haar vitale organen crashen. Dit meisje zal later in haar leven die auto zien, seconden voordat hij jou raakt, en zo je leven redden. Of welk ander scenario zich ook had kunnen ontvouwen…

De enige keuze die je ooit zult hebben

Wat ik bedoel, is dat alles met elkaar verbonden is op een manier die veel gecompliceerder is dan de meesten van ons ooit zullen kunnen bevatten. Onze acties hebben wel gevolgen, maar we cocreëren alles wat er gebeurt met een ontelbaar aantal andere wezens en factoren. Het is daarom een ​​illusie te denken dat je de effecten van jouw acties volledig en uitputtend kunt overzien. Dus laten we al deze theorieën over hoe je makkelijk kunt bepalen hoe rijk, succesvol en beroemd je wordt, loslaten. Het enige wat je kunt doen is zo consciëntieus mogelijk omgaan met wat je aangereikt wordt door wyrd.