Hoe maak je een tinctuur van geneeskrachtige planten: de traditionele methode

Hoe maak je een tinctuur van geneeskrachtige planten: de traditionele methode foto

Ondertussen jeuken je handen vast om aan de slag te gaan en je eigen tinctuur van geneeskrachtige planten te gaan maken. Vandaag gaan we bespreken hoe je dat doet volgens de traditionele methode. Of misschien jeuken je handen wel niet en zie je allemaal beren op de weg.

Als dat laatste het geval is, kan ik je geruststellen. Er kan niet veel misgaan en als het niet helemaal gaat zoals het de bedoeling was, dan is er geen man overboord. Dan leer je van wat er misging en doe je het gewoon nog een keer. Het is met dit soort werk vooral belangrijk dat je het heel veel doet. Dat je kilometers maakt, ervaring opdoet en je eigen weg vind in dit proces.

Nog wat informatie vooraf: over meten en menstruum

Zoals ik eerder schreef gaat de traditionele methode vooral op het oog. Je kijkt of je genoeg kruid in je pot hebt gedaan en je kijkt of je er voldoende menstruum bij hebt gedaan. Zoals we vorige keer hebben besproken is het menstruum belangrijk voor een geslaagde tinctuur. Met het juiste menstruum ga je de inhoudsstoffen uit de planten losmaken. Bij het maken van een traditionele tinctuur houden we het simpel in deze blog. We gebruiken een 190-proof alcohol voor de verse planten en een 80 tot 100-proof alcohol voor de gedroogde planten.

Je vraagt je misschien af wat dat proof betekent. Die term komt voort uit een 18e eeuwse methode om ethanolgehalte in vloeistof te standaardiseren. Ethanol is de het wetenschappelijke woord voor alcohol, de stof  die in alcoholische dranken zit en een benevelend effect heeft. Als je er meer over wilt weten, kun je hier  naartoe gaan. Voor ons volstaat het om te weten dat het alcoholpercentage in een menstruum grofweg de helft is van de proof. Dus een 190-proof alcoholische vloeistof bevat 95% ethanol en een 100-proof alcoholische vloeistof bevat 50% ethanol. 190-proof alcohol is meteen het hoogste percentage dat je kunt bereiken, dus als er bij een recept 100% alcohol staat, betekent dat je menstruum voor 100% uit 190-proof alcohol bestaat, zonder verdere toevoegingen. Hulp nodig bij het vinden van kwaliteitsalcohol? Lees deze blog eens.

Benodigdheden voor het maken van een tinctuur volgens de traditionele methode

Nog even in de herhaling: wat had je ook alweer allemaal nodig? Mijn standaard uitrusting voor een traditionele tinctuur ziet er als volgt uit:

  • Een houten gladde snijplank
  • Een scherp mes
  • Een vijzel
  • Een goed afsluitbare pot en 2x een schaal, pot of bak om in over te gieten
  • Filtermateriaal, zoals een trechter, zeef en koffiefilters, neteldoek of kaasdoek
  • Flessen van donker glas die goed afsluitbaar zijn
  • Eventueel labels

Als je de vorige blog niet hebt gelezen, is het handig om dat nu alsnog even te doen. Ik geef daarin namelijk nog wat handige tips over waar je op moet letten bij de aanschaf van materialen.

De allerbelangrijkste gereedschappen voor een herborist

De allerbelangrijkste gereedschappen heb ik nog niet eerder genoemd, maar nu we op het punt staan aan de slag te gaan moet het er maar van komen. Allereerst is daar het notitieboek en pen of potlood. Want of er nu iets gruwelijk is misgegaan of je juist de krachtigste tinctuur ooit hebt gebrouwen, het is handig om te kunnen terugkijken naar wat je hebt gedaan. Hoe meer je noteert, hoe meer je jouw kruidenpreparaten kunt finetunen.

Ten tweede hebben we onszelf. Wat onze preparaten een voorsprong geeft op fabrieksgeproduceerde preparaten is dat wij onze ervaring en bovenal onze band met de plant inbrengen. Een herborist doet meer dan stomweg een stappenplan volgen. Een herborist gaat een alliantie aan met de plant die hij of zij verwerkt. Dat begint al op het moment dat we gaan oogsten. Als je niet begrijpt wat ik bedoel, geen zorgen. Ik ga hier vast nog een blog overschrijven. En voor nu is oefenen het belangrijkste. Maar ik denk dat de meesten van jullie wel begrijpen waarnaar ik verwijs.

Log in om de lezen hoe je

  • een traditionele tinctuur maakt met verse planten
  • een traditionele tinctuur maakt met gedroogde planten
  • je jouw tincturen bewaart en gebruikt