Hoe je een medicinale kruidensiroop maakt deel 3: medicinale kruidensiroop

Hoe je een medicinale kruidensiroop maakt deel 3: medicinale kruidensiroop

In het eerste blog in deze serie hebben we het een en ander aan theorie over het gebruik van medicinale kruidensiropen besproken. In het tweede blog bespraken we hoe je een basissiroop kunt maken. Dit keer gaan we aan de slag met een medicinale kruidensiroop. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • Een pan of pot die op het vuur kan, bij voorkeur van aardewerk, anders van roestvrijstaal
  • De medicinale kruiden die je wilt gebruiken in gedroogde vorm
  • Een fornuis
  • Een zeef
  • Een trechter
  • Een kaasdoek
  • Een schone glazen pot of schaal
  • Een goed afsluitbare glazen fles of meerdere flesjes
  • Witte, pure suiker
  • Gedestilleerd water
  • Een doorzichtige maatbeker
  • Eventueel brandewijn, etherische olie of diksap

Hygiëne is essentieel

Ik hamer er nog een keer op: het is ontzettend belangrijk om te zorgen dat al je materialen schoon en droog zijn en dat je materialen zuiver zijn. Zoals we vorige keer bespraken, is de dosering van een siroop kritiek. Te veel suiker en je krijgt kristallisatie, te weinig suiker en de houdbaarheid wordt gecompromitteerd. In beide gevallen krijg je bederf en is je werk voor niets geweest. Daarom mag er echt nergens een restje vocht inzitten, want dat kan tot een verkeerde verhouding leiden.

Materialen die niet schoon zijn kunnen organismen bevatten die vervolgens aan het fermenteren slaan. Dit klinkt misschien logisch, maar het gaat maar al te vaak fout. Om het risico te spreiden is het beter om je siroop te bewaren in kleinere flesjes, zodat je telkens maar een deel van je bereiding aan de lucht, en daarmee oxidatie, blootstelt.

Gedestilleerd water en suiker

Voor het maken van siroop gebruiken we bij voorkeur gedestilleerd water, vanwege bovenstaande redenen. Als het niet anders kan kun je ook ‘gewoon’ water gebruiken. In beide gevallen koken we het voor de zekerheid vlak voordat we het gaan gebruiken.

In ons recept gebruiken we witte suiker, maar bruine suiker en honing kan eventueel ook. Die laatste heeft zelfs nog extra gezondheidsvoordelen te bieden.