Bananenscramble met koekenpancrumble: gezond en lekker ontbijtrecept

Bananenscramble met koekenpancrumble: recept voor een gezond en lekker ontbijt foto

Dit is mijn bord van vanochtend. Nou ja, het ging eerder richting de middag, maar het was in ieder geval mijn simpele, gezonde en lekkere ontbijt: bananenscramble met koekenpancrumble.  Ik eet dit niet vaak, want banaan moet van ver komen en ik eet bij voorkeur lokaal. Maar iedereen in mijn gezin vindt dit heerlijk en overrijpe bananen worden anders weggegooid, dus soms verwennen we onszelf. Zoals vandaag dus.

Vandaag aten we dit gerecht in combinatie met een crumble uit de koekenpan, aardbeien en verse slagroom, uiteraard zonder suiker. Trouwens, normaal zou ik een gerecht met veel fruit vroeg op de dag niet aanraden bij mensen met bijnierproblematiek, maar in dit geval kan het wel. Doordat je het fruit combineert met andere, hartige, ingrediënten en een gezond zout, zit het wel goed met je kalium – natrium balans.

Bananenscramble (per persoon):

Breek twee eieren in een schaaltje. Prak een rijpe banaan heel fijn met een vork en doe het bij de eieren. Voeg een kwart theelepel fijn Keltisch zeezout toe. Klop het geheel goed los met een garde en doe het in een hete pan met een klont boter. Draai het vuur terug tot middenhoog en roerbak de scramble onder voortdurend doorroeren.

Koekenpancrumble:

Neem een biologisch appeltje – ik gebruik een halve appel per persoon – en verwijder het klokhuis. Snij de appel in hele kleine stukjes. Doe veel boter in een koekenpan. Ik gebruik voor vier personen ongeveer 100 gram boter. Verhit de boter en fruit de appelstukjes kort op hoog vuur. Voeg havervlokken (per persoon twee handjes) en wat rozijnen toe. Draai het vuur laag en laat het onder regelmatig omscheppen doorbakken tot de vlokken goudbruin zijn.

Serveer de bananenscramble met de crumble en verse slagroom of mascarpone of crème fraiche.  Je kunt daarnaast nog andere lekkere dingen toevoegen, zoals wat geroosterde walnoten of amandelen en seizoensfruit.