Waar koop je eigenlijk alcohol voor je tinctuur menstruum?

Waar koop je alcohol voor je tinctuur menstruum? foto

Ik krijg weleens de vraag waar ik de alcohol voor in mijn tinctuur menstruum koop. Je wilt natuurlijk wel een goede alcohol gebruiken die geschikt is voor het maken van tincturen en waarin je kruiden goed tot hun recht komen. Zeker als het gaat om 190-proof alcohol is dat niet altijd eenvoudig. De alcohol die je gewoon bij de drogist vindt, is immers meestal niet voor inwendig gebruik en dat is natuurlijk wel een voorwaarde.

De flesjes alcohol bij de drogisterij zijn bedoeld om bijvoorbeeld te ontsmetten, dingen die onder hardnekkig vet zitten schoon te maken, en lijmresten te verwijderen. Er zijn stoffen aan toegevoegd die giftig zijn en de vloeistof dus ongeschikt voor menselijke consumptie maken. Logischerwijs wil je die niet in je lichaam hebben. Waarom die stoffen erin zitten? Op die manier hoeven de producenten geen accijnzen te betalen en kunnen ze dit product goedkoop aanbieden voor die klusjes waarbij alcohol alleen uitwendig gebruikt wordt.

Alcohol menstruum voor tinctuur met gedroogde planten

Wanneer je een tinctuur wil maken met gedroogde kruiden is het makkelijk winkelen voor je menstruum. In dat geval heb je over het algemeen aan 80 tot 100-proof alcohol genoeg. Natuurlijk kun je 190-proof alcohol gebruiken om dit vervolgens te verdunnen tot het juiste percentage, maar dit is onnodig duur en omslachtig.

Tot 100-proof alcohol kun je meestal gewoon in de slijterij terecht en een neutrale drank als jenever of wodka met een alcoholpercentage van 40 tot 50% kopen. Er zijn ook sterke dranken met een smaakje, die mogelijkerwijs bruikbaar zijn. Dit brengt wel mogelijke complicaties met zich mee, omdat je wel even goed het etiket moet lezen om te zien of eventuele extra ingrediënten geen invloed hebben op de werking van je tinctuur. Gewoon een goede kwaliteit jenever of wodka is daarom de beste keuze.

Alcohol menstruum voor tinctuur met verse planten

Voor het maken van tincturen met verse planten is dit een ander verhaal. Daarvoor heb je weleens een hoger alcoholpercentage nodig. Hoeveel hangt af van het vochtgehalte van je te macereren planten. En als je een gewogen tinctuur met verse planten maakt, gebruik je zo’n beetje altijd 190-proof alcohol. Maar dan moet je dat wel kunnen vinden.

Het vervelende is dat 190-proof alcohol behoorlijk duur is. Tel daarbij op dat niet veel mensen het gebruiken in het dagelijks leven – hoeveel mensen ken jij die zelf hun gestandaardiseerde tincturen maken? Lekker is zulke sterke alcohol ook al niet en je lever wordt er al helemaal niet blij van – dus logischerwijs is het lastig te vinden. Door de combinatie van grote prijs en kleine vraag is het voor veel winkeliers niet interessant om aan te bieden. Sommigen hebben het geluk bij een groothandel terecht te kunnen, maar daar moet je dus wel in het groot voor inkopen. Er zijn wel een aantal speciaalzaken, maar die heeft niet iedereen om de hoek zitten.

De beste tip: ga eens langs je apotheek

Er zijn wel mogelijkheden om een goed alcohol met een hoog promillage te vinden buiten de speciaalzaken. Zeker als je je weg weet op het internet kun je soms tegen een gunstige prijs bestellen. Dranken als Everclear en Poitin zijn nog weleens online beschikbaar in een 190-proof (95%) variant. Maar die kun je niet naar elk land laten sturen. Daarbij vind ik het zelf belangrijk om te weten dat mijn alcohol ethisch geproduceerd is. Niet van elke bron is dat bekend.

Wat daarom misschien nog wel de beste tip is, is om eens bij je apotheek langs te gaan. Die kunnen 190-proof alcohol voor je bestellen. Leg uit waarvoor je het nodig hebt, zodat je wel het juiste product krijgt. Het is niet fijn om je bestelling op te halen om er vervolgens achter te komen dat het toch niet voor consumptie geschikt blijkt te zijn.

Kortom, er zijn zeker manieren om aan 190-proof alcohol te komen, maar misschien is het handiger om eerst te beginnen met recepten waarvoor je alleen even naar de slijter hoeft. Het is zeker één van mijn overwegingen wanneer ik kies voor de traditionele in plaats van de gewogen methode. Of zelfs voor een hele andere, nog eenvoudigere en snellere bereidingswijze, zoals een infusie of decoctie.