De basis voor een gezond leven, deel 7: past jouw leefplek bij jou?

De basis voor een gezond leven, deel 7: past jouw leefplek bij jou? foto

Leefstijl is zo’n term waarvan je tegenwoordig eerst moet uitleggen wat je ermee bedoelt. Zoek op leefstijl, of het populaire Engelstalige zusje lifestyle, en je krijg echt hele verschillende websites voor je neus. De onderwerpen variëren van sporten tot reizen tot welke kussens je op je bank moet leggen.

Ik bedoel met leefstijl het geheel van de keuzes die jij maakt om je leven in te richten. De inrichting van je huis is niet zozeer iets wat ik zo nodig hoef te bespreken, maar bijvoorbeeld wel welke keuzes jij maakt als het om wonen gaat. Woon je op kleine of grote voet? Woon je in de stad of op het platteland? Woon je liever in een appartement of in een huis met een tuin? Het zijn allemaal van die keuzes die bij uitstek zeer persoonlijk zijn en ervoor zorgen dat jij je thuis voelt in je eigen leven.

Leef je hier omdat jij dat wilt, of omdat het van je verwacht wordt?

Nu ben ik zelf iemand die de afgelopen tien jaar op maar liefst zeven verschillende plekken gewoond heeft en dan tel ik alleen nog die plekken waar ik minstens drie maanden zat. Dat is ook een keuze. Het lijkt erg vanzelfsprekend dat je zelf beslist waar je woont. Het zal je echter verbazen hoeveel mensen ergens wonen omdat dat van ze verwacht wordt. Omdat hun ouders er wonen. Omdat het dicht bij het werk is. Omdat het te spannend is om te verhuizen, al dromen ze stiekem van een andere plek.

Misschien ben jij wel één van die mensen, nu je er over nadenkt. Kiezen om ergens anders te wonen dan op jouw droomplek is net zo goed een keuze en als die bewust gemaakt wordt is daar niets mis mee. Maar als je je er niet bewust van was en juist je woningkeuze de reden is waarom je je draai maar niet kunt vinden in je eigen leven, dan is het wel een probleem.

Dat is waar gezond verstand om de hoek komt kijken. Door je vooringenomenheden over wat goed wonen is onder de loep te nemen en jouw gevoel in te schakelen zou het kunnen dat je erachter komt dat je niet op de juiste plek woont en dat dat een probleem voor je is. Of niet. Dat laatste is fijn, want verhuizen is erg stressvol, neem dat van mij aan.

Toewerken naar een situatie die bij jou past

Mijn waarheid is het dat het onzin is dat je altijd op dezelfde plek zou moeten wonen, zelfs als die plek jouw eigendom is. Dat is geen populaire waarheid kan ik je vertellen. De meeste mensen krijgen het erg benauwd als ze nadenken over mijn manier van leven. Ze projecteren dan hun eigen denkbeelden over de juiste manier van wonen op mij en proberen mij ervan te overtuigen dat hun manier de juiste is en dat ik niet zo slim bezig ben.

Maar ik ben juist wel erg slim bezig, voor mijzelf dan. Ik werk toe naar een situatie die voor mij werkt. Dat is een vaste basis waar mijn spulletjes staan, waar ik altijd naar terug kan keren, maar tegelijkertijd de ruimte om het af en toe achter te laten en een tijdje ergens anders te zitten. Tegen de tijd dat alles op z’n plek valt, zijn de kinderen groot genoeg om zelf te kiezen wat zij willen en kan het leven volgens Emma – en gelukkig manlief, want die is net zo reislustig – echt beginnen.

Niet jouw manier van wonen? Prima, dat hoeft ook niet. Ik hoop dat jij je woonsituatie net zo passend weet in te richten als ik.

Je kan het niet iedereen naar de zin maken, dus maak vooral jezelf blij

Het gaat er om dat er geen eenduidige juiste manier is. Juist leefstijl is iets ontzettend persoonlijks. Aangezien je leefstijl alleen jou en eventueel je gezin raakt, is dit het deel van het leven dat jij makkelijkst in kan richten zoals het goed voelt voor jou. Dat klinkt alsof leven op jouw manier behoorlijk vanzelfsprekend is, vind je niet? Vergeet het maar.

Je omgeving vindt meestal iets van hoe jij je leven leidt en ik kan je verklappen: je kan het niet iedereen naar de zin maken. Nooit. Dus doe vooral waar jij gelukkig van wordt. Je kunt er wel op rekenen dat, als jouw manier erg afwijkt van de norm, je op veel weerstand kunt rekenen.

Afwijken van de norm is slechts statistiek

De norm is letterlijk niets meer en minder dan wat het overgrote deel van een populatie ergens van vindt, dus datgeen wat een grote meerderheid als normaal beschouwt. Zeg dat bijvoorbeeld 80% van jouw omgeving het wenselijk vindt om te ontbijten zodra je opstaat, dan is dat de norm. Als jij vervolgens aangeeft te ontbijten als je honger krijg, soms om elf uur, soms later, dan wordt jouw ontbijtgewoonte niet normaal gevonden.

Wat de vroegontbijters echter uit het oog verloren hebben is dat we vroeger, voor we vaste banen enzovoort hadden, altijd pas gingen eten wanneer we honger hadden. Ontbijten betekent niets meer dan beginnen met eten. Er hangt geen tijd aan vast. Het Engelse woord laat dat mooi zien. Breakfast is opgebouwd uit twee woorden: break en fast, en verwijst hiermee naar het doorbreken van een periode van vasten.

Sterker nog, hongergevoel was de reden dat we op zoek gingen naar eten. Het kon vanaf het moment dat onze maag ging rammelen nog wel even duren voor we aten. Direct na het opstaan ontbijten is hiermee verre van logisch. Het is ons aangeleerd, omdat het zo makkelijk is de maaltijden rondom het betaalde werk te groeperen. Lekker efficiënt.

Het heeft echter niets met gezondheid te maken. Integendeel, het zou wel eens veel gezonder kunnen zijn om het oorspronkelijke ritme aan te houden. Daar zijn we immers voor gemaakt.

Wat als jouw leefstijl van de norm afwijkt?

Als jouw leefgewoontes niet overeenkomen met de norm hoor je bij de minderheid die het anders wil doen. Juist omdat veel mensen leven op een manier die eigenlijk niet bij hen past kan dat wrijving opleveren. Dat komt vaak omdat die mensen ook een onderbuik hebben die aangeeft dat iets niet werkt voor ze, maar niet begrijpen waar dat gevoel van onrust vandaan komt. In plaats van hun eigen gevoel bij jouw beslissing te onderzoeken, proberen ze jou te overtuigen van de logica van hun manier van leven.

De meeste aspecten van de gebruikelijke menselijke leefstijl hebben echter niets met logica te maken. Om even terug te komen bij het eerdere voorbeeld: je hoofd kan nog zo hard roepen dat het handiger is om te eten als de fabriek dicht is, maar dat kan je maag echt niets schelen. Jouw maag is er misschien wel eentje die geen honger heeft om zes uur ’s ochtends. De juiste leefstijl vinden doe je met je gevoel en niet met je ratio. We hebben het niet voor niets over ‘je ergens thuis voelen’. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ze zich thuis geredeneerd had.

Zorg dat je je thuis voelt in je eigen leven

Het behoeft geen uitleg dat het belangrijk is om je thuis te voelen in je eigen leven. Elke kleine stap naar een leefstijl die bij jou past voelt als thuiskomen. Het enige wat je nodig hebt om jouw leven zo in te richten dat het bij jou past is een wat dikkere huid en een gladdere rug, zodat je je niet teveel aantrekt van commentaar van anderen.

Niets is zo persoonlijk als leefstijl. Het zou daarom heel goed kunnen dat de voorbeelden die ik in de blogs hierna ga geven jou niets zeggen. Dat geeft helemaal niets. Ik wil met de voorbeelden illustreren hoe het bij mij in zijn werk gaat. Het proces is uiteindelijk hetzelfde, al is de uitkomst dat niet.

Meer over dit onderwerp in het volgende blog…